Tidligere i år skrev vi her på Natgeobloggen at forskere for første gang hadde funnet kilden til et av universets mest sjeldne, gåtefulle og minst forståtte fenomener.

Såkalte FSB eller Fast Radio Bursts, hadde nettopp blir observert «live», og forskere ved Parkes Radio Telescope langt ute i Australias villmark sendte umiddelbart ut beskjed til andre radioteleskoper for å forsøke å bekrefte signalet — og finne ut hvor det kom fra.

Først litt bakgrunnshistorikk: I løpet av de siste årene har astronomer og forskere av og til kommet over merkelige anomalier i dataene sine.

Disse merkelige hendelsene har stort sett blitt avfeid som «feil i computeren» eller noe annet rart, men det viser seg at de faktisk representerer noen av de kraftigste hendelsene i hele universet.

En illustratør seg for seg hvordan et radioglimt eller Fast Radio Bursts reiser gjennom rommet: ILL: NASA

Av og til, i løpet av bare noen brøkdeler av et sekund, passerer vanvittige mengder radiostråling forbi jorden.

Dette er korte glimt av noe stort og energisk som har skjedd, og det er disse glimtene som kalles Fast Radio Bursts.

Lenge har de vært en gåte for vitenskapen, men nå begynner forskerne å forstå …

Tidligere i år klarte forskere å stedfeste opprinnelsen for et radioglimt til en galakse 6 milliarder lysår unna.

Imponerende, men ikke særlig spesifikt.

Nå har astronomer tilknyttet det ekstremt scifi-aktige Molonglo-teleskopet i Australia klart å finne bevis for flere FRBs på en litt ukonvensjonell måte — nemlig ved å lete i harddisken …

Et av hovedproblemene ved å forsøke å påvise FRBs og lignende fenomener har nemlig vært at det er ekstremt vanskelig å utelukke at signalkilden kan befinne seg her på jorden.

Nå har forskere observert til sammen et tyvetalls kandidater for FRB, og teorien var da at hvis kilden virkelig er utenomjordisk så vil man burde kunne finne de samme sporene etter FRBs også på den enorme harddisken til Molonglo-teleskopet.

Det produserer nemlig intet mindre enn én terrabyte med data — hver eneste dag. Året rundt. Og det har det gjort siden 2013.

Dette er mildt sagt en overveldende datamengde å lete gjennom, men forskerne klarte utfordringen og fikk bekreftet tidligere FRB-signaler — i tillegg til å finne minst tre nye FRBs.

Dataene fra Molonglo-teleskopet matcher ifølge Sciencealert perfekt med tidligere observasjoner, og forskerne mener nå at vi én gang for alle kan slå fast at FRBs virkelig kommer fra «deep space» i betydningen langt, langt borte.

Dette arbeidet er viktig ettersom vi ikke har en sjanse i havet til å lære noe om hva som forårsaker FRBs før vi vet hvor signalene kommer fra.

Nå som jordlige kilder er utelukket kan jakten starte.

Bilde: James Josephides/Mike Dalley/Pixabay/ 

CSIRO/Harvard/Swinburne Astronomy Productions
Via: Sciencealert

National Geographic