Astronomene var egentlig på leting etter noe annet da de fikk se den uventede eksplosjonen — aldri før er det observert noe som ligner dette fenomenet.

Mens resultatene fortsatte å tikke inn kunne forskerne måle at den aktuelle eksplosjonen leverte fra seg mer enn 1000 ganger mer energi enn hele dens hjemlige galakse.

Oppdagelsen ble gjort mens astronomene var i ferd med å analysere resultatene etter det «dypeste» bildet som noensinne er tatt i røntgenspekteret.

Selv den relativt store galaksen som eksplosjonen skjedde i fremstod som liten og ubetydelig, helt til noe endret seg drastisk:

Litt av et smell …

Den mystiske eksplosjonen varte bare noen få minutter — men i løpet av den tiden produserte røntgenkilden altså 1000 ganger mer energi enn hele galaksen til sammen.

Årsaken er intet mindre enn et mysterie for astronomene.

Mysteriet blir ikke mindre når man vet at hele hendelsen ble tilfeldigvis fanget opp av NASAs Chandra-teleskop, som kun har fokusert på dette området noen få måneder i løpet av de totalt 17 årene det har vært i aktivitet.

Teamleder Franz Bauer fra universitetet i Chile forteller til Science Alert at de helt siden oppdagelsen av røntgenkilden har prøvd å finne årsaken, men hittil er de helt i det blå.

Eller, ikke helt 

Mistanken retter seg nå mot såkalte gammaglimt — universets kraftigste strålekilde.

Lite er kjent om dette fenomenet, men det finnes en slags konsensus for at gammaglimt oppstår enten når en stjerne kollapser under sin egen gravitasjon, eller når to nøytronstjerner slår seg sammen — eventuelt hvis en nøytronstjerne skulle bli slukt av et sort hull.

Men ingen av disse eksemplene ser ut til å passe helt med dataene som Bauer og teamet hans sitter på.

På en annen side så har vitenskapen lite materiale å sammenligne med.

I alle tilfeller er det spennende nyheter, og forskerne vil nå fokusere på den mikroskopiske flekken 10,7 milliarder lysår unna for å se om de kan lære mer.

Hele forskningsartikkelen er tilgjengelig på nett, og du kan lese den her.

Det er trygt å si at det foregår langt mer i universet enn det som per i dag står i lærebøkene.

Via Sciencealert

Bilder: Chandra/NASA

National Geographic