Mennesker har en medfødt evne til å føle at vi er bedre enn de fleste andre skapninger.

Vi lager bedre musikk, har masse kul teknologi, kroppene våre er deilige og hårløse (med noen unntak), og med øynene våre er vi i stand til å ta til oss ufattelige mengder informasjon.

Men én ting er vi ikke så rå på — nemlig farger.

Din nye UltraHD 65 tommers flatskjerm virker kanskje imponerende, men fakta er at det menneskelige øye har en del begrensninger når det gjelder hvor mange farger vi kan oppfatte.

De fleste av oss har tre fargetapper i øyet, og disse avgjør hvor mange farger vi kan se. Mennesker med tre fargetapper er såkalte trikromater.

Noen har bare to, og kvalifiserer til betegnelsen dikromat, men så finnes det en gruppe mennesker som har hele fire fargetapper — såkalte tetrakromater.

Tetrakromatene kan se nesten dobbelt så mange fargevarianter enn oss andre på et fargekart som dette:

Uansett hvor mange farger du ser, så kan vitenskapen snart hjelpe deg til å se enda flere.

En artikkel i forskningsjournalen New Scientist forteller at forskere ved University of Wisconsin-Madison har utviklet en type brille som gjør at mennesker med to eller tre fargetapper i øyet også kan se verden slik de tetrakromatiske menneskene gjør det.

Brillene fungerer ved å filtrere ut elementer i det blå fargespekteret, slik at hvert øye ser små fargevariasjoner når man ser på blåfargede objekter.

Dette høres kanskje lite ut, men effekten er større enn du kanskje skulle tro — bare se her:

Foto: Mikhail Kats og Brad Gundlach

Ifølge forskningsartikkelen kan de nye brillene også ha flere bruksområder enn bare å la deg kose deg med fine farger.

Utvikling av ny kamuflasjeteknologi peker seg raskt ut, og artikkelen nevner også at brillene kan brukes i situasjoner hvor man for eksempel trenger litt ekstra hjelp i å skille falske pengesedler fra ekte.

Kjekt å ha!

Via New Scientist

Bilde: Pixabay

National Geographic