Tid for litt soft news igjen, denne gang fra dyrenes verden. Hunder er som kjent menneskets beste venn, og det finnes flere studier, blant annet fra Harvard University, som viser at hundehold også kan være bra for helsa.

Antakelig er såkalt antropomorfisering en av grunnene til at hunder og mennesker går så godt sammen. Dette er et jåleord som beskriver at vi mennesker har en hang til å tilegne dyr og objekter menneskelig egenskaper.

For eksempel, så er det svært vanlig å snakke om at hunder har et «guilty look», altså at hunden ser svært så skyldige ut når den har gjort noe galt.

At dette er utbredt er jo ikke så rart, for de fleste hunder har en tendens til å finne på både det ene og det andre. Noen gnager på sofaen, andre rir på svigermors legg, spiser bæsj, jager nabokatter, postmenn eller finner på noe annet bøll.

Og når de så må stå til rette foran eieren sin, så oppfatter mange at hunden «innrømmer» skyld ved å gi dem et «guilty look», omtrent slik:

Det er bare et problem her, og det er at antakelsen om skyld mest sannsynlig er helt feil.

Ifølge Dr. Alexanda Horowitz, som har spesialisert seg på kognisjon hos dyr, er «guilty look» faktisk et utrykk for frykt — ikke skyldfølelse.

I en studie fra 2009 forsker Horowitz på fenomenet der mennesker tolker dyrenes signaler på samme måte som vi tolker menneskelige signaler, og guilty looken er et av de tydeligste eksemplene.

Når hunden ser opp på deg med bedende øyne er det ifølge Horowitz et tydelig tegn på frykt. Og i studien peker hun på at hundens guilty look vanligvis skyldes at hunden gruer seg til å få kjeft fra eieren.

I engelskspråklige land er såkalt dogshaming blitt et fenomen, der eierne skriver humoristiske «tilståelser» og tar bilde av hunden sammen med tilståelsen:

Dette er jo relativt uskyldig moro, men mest sannsynlig er det mange av bidragsyterne til Dogshaming.com som ikke er kjent med begreper som antropomorfisering, eller hunders kognitive begrensninger.

Dette betyr ikke at hunder ikke har følelser, for det har de i aller største grad.

Det de, og så vidt vi vet de aller fleste dyr mangler, er evnen til å resonere og tenke over sine egne tanker og handlinger — noen som er nødt til å være tilstede om man skal forstå kompliserte følelsesreaksjoner som skyldfølelse.

Selv om premisset for utrykket «guilty look» altså er feil, finnes det likevel noen minneverdige eksempler på fenomenet:

Via Business Insider

Toppbilde: Pixabay

 

National Geographic