Før du avfeier dette som en tullete profeti tatt ut av lufta: Google-sjefen har hatt rett før.

Ray Kurzweil, milliardær og sjefingeniør i Google, har siden 1990 hostet opp fremtidsscenarier. Og av hans 146 spådommer, har hele 86 prosent av dem vist seg å være riktige, skriver Science Alert.

Nå har den eksentriske sjefen kommet med en ny spådom, og den er dristig. Google-sjefen spår nemlig at maskinene vil være like smarte som oss mennesker innen 12 år.

– I 2029 vil maskinene ha intelligens på nivå med mennesker, sa Kurzweil i et intervju under teknologikonferansen South by Southwest i Austin, Texas denne uken. 

Som forfatter av bøkene The Age of Spiritual Machines (1999) og The Singularity is Near (2005), har Kurzweil de siste årene gjort «singularitets»-begrepet til en snakkis.

Singularitet er enkelt forklart et antatt punkt i historien hvor teknologien akselererer eksponentielt, og hinsides det vi mennesker kan forestille oss i dag. Sett at vi når singularitetspunktet, vil vi også kunne få maskiner som er mer intelligente enn oss mennesker.

Inntoget til supersmarte maskiner har tidligere blitt spådd til å komme i år 2047, og Kurzweil er hittil den første futuristen som setter singularitets-punktet i en så nær fremtid.

Kurzweils antagelse er riktignok langt fra en dommedagsprofeti. I motsetning til vitenskapsguruer som Stephen Hawking, Elon Musk og Bill Gates, som alle mer eller mindre frykter utviklingen av kunstig intelligens (AI), gleder Kurzweil seg til singulariteten. For selv om han spår at vi snart vil ha maskiner som overgår våre hjerner, har han ingen tro på at en super AI vil utslette oss mennesker fra jorda, eller gjøre oss til slaver.

animated animated GIF

–  Det er ikke realistisk. Vi har ikke en eller to kunstige intelligenser i verden, vi har billioner, sier Kurzweil.

Snarere tror han at singulariteten vil gjøre oss til enda bedre mennesker.

Når singulariteten skjer, vil vi ifølge Kurzweil laste opp neocortexene våre – den delen av hjernen som tenker – til «skyen». Slik trenger vi ikke lenger å bruke hele hjernekapasiteten vår til å lagre informasjon eller gjøre andre «basisoppgaver».

– Vi kommer til å bli mer neocortex. Vi kommer til å bli morsommere, vi vil bli bedre musikere og vi vil bli mer sexy, sier Kurzweil.

– Vi kommer virkelig til å forsterke og utbedre alle de egenskapene vi verdsetter hos mennesket i dag,

Så isteden for et maskinene-tar-over-verden-scenario, tror Kurzweil heller på en slags menneske-maskin syntese:

– Singulariteten vil til syvende og sist påvirke og forandre alt.

Toppbilde: Ståle Grut/NRKbeta/Flickr.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.