Om du syns edderkopper er ekle, vil trolig ikke denne nyheten få deg til å forandre mening.

En ny studie viser nemlig at edderkopper fråtser i helt enorme mengder kjøtt.

Og akkurat hvor mye kjøtt edderkoppene gafler i seg er noe du garantert vil vie en tanke til neste gang du bestiller en 200 grams hamburgertallerken.

Mengden vi snakker om ligger nemlig på svimlende 800 millioner tonn byttedyr i året.

Om du ikke klarer å se for deg hvor mye 800 millioner tonn kjøtt faktisk er, så kan vi gi deg en liten dytt på veien, og avsløre at det tilsvarer rundt den dobbelte vekten av det alle mennesker på jorda spiser av dyrekjøtt i året.

Bare for å si det klart og tydelig: Edderkoppene gomler i seg mer kjøtt enn det alle verdens mennesker gjør.

Edderkopp-dietten er riktignok ikke bare en creepy fun fact.

90 prosent av det edderkoppene spiser er insekter og insekt-lignende spretthaler. Videre har forskerne regnet seg frem til at det kryper rundt 25 millioner tonn med edderkopper rundt på jorda akkurat nå. Ved at flere millioner tonn edderkopper inhalerer flere hundre millioner tonn med skadedyr i året, er edderkoppene en av verdens mest effektive «skadedyrspatruljer». Den enorme appetitten til edderkoppene sørger rett og slett for å holde det naturlige økosystemet i sjakk.

– Våre beregninger lar oss for første gang kvantifisere at edderkopper er store, globale og naturlige fiender av insekter, sier en av biologene bak studien, Martin Nyeffeler ved Universitet i Basel i Sveits.

Teamet til Nyeffeler ønsker nå at studien blir en vekker for alle edderkopp-hatere der ute:

–  Vi håper disse estimatene vil føre til offentlig anerkjennelse og takknemlighet for den viktige rollen edderkopper spiller i næringskjeden, sier han.

Nå lurer du kanskje på: Hvordan i all verden får man ideen om å regne ut den totale vekten av det edderkopper spiser i året?

Jo, nå skal du høre: For 40 år siden leste edderkoppeksperten Martin Nyeffeler boka Edderkoppenes verden av William Bristowe. I denne boka spekulerer Bristowe i at vekten til insekter som årlig blir drept av den britiske edderkopp-populasjonen, overgår den totale vekten av den britiske menneskelige populasjonen.

– Denne antagelsen fascinerte meg, og jeg bestemte meg for å finne ut om spekulasjonen til Bristowe faktisk var korrekt, sier Nyeffeler.

Og det gjorde han. For bare for å gi deg en siste gøyal fakta: Den enorme mengden kjøtt edderkopper spiser i året, tilsvarer også det dobbelte av hva alle verdens mennesker veier til sammen.

Da har tallene sagt sitt.

Via Gizmodo og Science Alert.

National Geographic