Hvis du, som oss, elsker å helle nedpå kaffe (sort, med melk, med soya, en americano i lunsjen, latte, dobbel latte, iskaffe, espresso, frappuccino, ja takk alle sammen) er du unektelig klar over kaffens — eller rettere sagt koffeinets – oppkvikkende effekt.

Kaffens oppkvikkende effekt skyldes kort forklart at koffein er et sentralstimulerende stoff i samme gate som kokain, amfetamin, adrenalin og andre artigheter.

Ifølge Store norske leksikon virker sentralstimulerende midler på sentralnervesystemet og gir økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt, rusfølelse med hevet stemningsleie og kritikkløshet (de nevner også i en bisetning at «ved gjentatt, langvarig bruk kan sinnssykelige forandringer inntre»).

Det er spesielt punkt én i denne listen som er interessant for folk flest — nemlig økt våkenhet.

Norge er ikke helt på bena før befolkningen har fått i seg minst et par kopper. Slik er det bare, i hvert fall i et av verdens mest kaffedrikkende land.

Nå har forskere fra universitetet i Georgia gjennom et årelangt eksperiment funnet frem til den optimale drikken for å øke både konsentrasjonsevnen og oppmerksomheten din.

Studien er publisert i anerkjente BMC Nutrition og viser kort fortalt at en kombinasjon av sjokolade og kaffe gir den suverent beste konsentrasjonen.

Måten forskerne har funnet ut dette på imponerer, både med sin grundighet og sin fantasi.

Deltakerne i forsøket ble tildelt forskjellige typer drikke, som ren kakao eller sjokolade, kakao med koffein, og koffein uten kakao, og til slutt en placebo-drink som hverken inneholdt koffein eller kakao.

Forsøksdeltakerne ble så målt og vurdert på parametre som energinivå, angstnivå, oppmerksomhet og kognitive evner.

Forskerne visste at koffein kan gi økt våkenhet, men også økt følelse av angst. Kakao og sjokolade på sin sine gir økt blodtilførsel til hjernen og derav økte konsentrasjonsevner.

I tillegg fant forskerne ut at kakao og sjokolade har evnen til å redusere angstfølelsen som kan følge ved å drikke koffein, så den «ultimate» kombinasjonen blir ifølge forskerne derfor en blanding av koffein og kakao.

Dette høres kanskje umiddelbart ikke så artig ut, men husk at denne kombinasjonen allerede er godt etablert som kaffe mocca — en smakfull blanding av espresso, sjokolade og melk.

Kanskje ikke det sunneste valget, men pytt …

Nå har du en unnskylding for å gurgle nedpå en mocca eller tre neste gang du trenger å være sharp.

Bilde: Pixabay

National Geographic