Det finnes mange måter å lage strøm på. Solceller kan som kjent konvertere sollys til elektrisitet, og en dynamo kan omgjøre kinetisk energi til elektrisitet.

Varme kan også brukes til å produsere elektrisk strøm, enten varmen kommer fra jordens indre, fra radioaktive prosesser, glødende kull eller brennende gass.

Termoelektriske materialer har den egenskapen at de kan konvertere varme direkte til strøm, uten å gå veien gjennom turbiner eller dynamoer.

Nå har forskere ved det finske universitetet i Oulu oppdaget et nytt materiale som kan konvertere både lys, varme og bevegelse til strøm — samtidig!

Dette høres ut som det er tatt rett ut av Star Trek, spesielt når vi får vite at det nye materialet tilhører en type mineraler med det mystiske navnet perovskitt-krystaller.

En russisk perovskitt-krystall fra samlingen til Harvard University

Akkurat dette materialet kalles foreløpig bare KBNNO, og er ifølge forskerne i stand til å konvertere varme, lys og trykkforandringer til elektrisitet.

Årsaken til dette er at på molekylnivå så er KBNNOmaterialet organisert på en måte som ligner en haug med bittesmå kompassnåler som er ordnet i et pent mønster.

Når en endring inntreffer, enten det er temperatur eller bevegelse, så vil de bittesmå «kompassnålene» bevege seg litt «ut av kurs», og denne endringen generer altså en svak spenning i hele materialet. 

Fra før av er det kjent at KBNNO også kan konvertere lys til elektrisitet, selv om dette kun er testet ved svært lave temperaturer. De nye resultatene er imidlertid gjort i romtemperatur.

Så langt er ikke KBNNO-materialet bedre enn de mer spesialiserte stoffene som brukes industrielt til å produsere strøm, men forskerne bak studien sier de er optimistiske med tanken på å kunne utvikle KBNNOs egenskaper videre.

Denne typen materialer kan være svært nyttige til bruk i for eksempel sensorer, som på den måten kan være i bruk over lang tid uten å måtte lades opp, være tilknyttet et strømnett eller nytte batterier.

Forskerne skal ifølge Science Daily ha en kommersiell prototyp klar for visning allerede neste år, og er tydelige på at den kommende trenden som populært kalles IoT eller internet of things, vil være et spennende marked for denne teknologien.

Toppbilde: Wikimedia Commons / Harvard University

Andre bilder: Wikimedia Commons /  United States Geological Survey

National Geographic