New Zealand og Ny-Caledonia er ikke bare store øyegrupper i Stillehavet … de er som toppen av et digert isfjell.

Zealandia – den delen av jordskorpen som forbinder dem – er faktisk et helt eget, fullverdig kontinent.

Det er konklusjonen i en studie gjennomført av et internasjonalt forskerteam fra regionen, som skal på trykk i mars/april-utgaven av magasinet GSA Today (tilgjengelig på nett her).

Topografien til Zealandia – som ligger 94 prosent under vann.

Selve ordet Zealandia ble myntet allerede i 1995, av geofysikeren Bruce Luyendyk, for å ha et samlebegrep for området. Men inntil nå har det bare vært ansett som en samling øyer og fragmenter fra det gamle superkontinentet Gondwana.

Luyendyk var ikke selv involvert i den nye studien, men forteller til Business Insider at han tror konklusjonen vil bli akseptert i forskningsmiljøet:

– De folka her er A-liste-forskere, sier han om forfatterne av studien.

Det forskerne har gjort, er blant annet å se på oppbygningen av jordskorpen, samt studere batymetriske kart – som tar vekk alt havvannet. Zealandia, ifølge dem, skiller seg klart ut fra den omkringliggende havbunnen.

– Flere øyer, særlig New Zealand og Ny-Caledonia, er koblet sammen gjennom en kontinentalskorpe, som dekker et vesentlig område av jordens overflate, heter det i en pressemelding hos EurekAlert.

Zealandia var altså tidligere del av Gondwana, superkontinentet som bestod av blant annet dagens Sør-Amerika, Afrika, Australia, Antarktis og India.

Jordskorpen er som kjent i bevegelse (sving gjerne innom Wikipedia for å lese om platetektonikk). Himalaya-fjellene oppstod for eksempel fordi India drev vekk fra Gondwana og krasjet inn i Asia.

Zealandia er ifølge rapporten geologisk helt separat og adskilt fra Australia og Antarktis.

At det ikke for lengst er slått fast at dette er et kontinent, har selvsagt noe å gjøre med at 94 prosent ligger under vann.

– Identifiseringen av Zealandia som et geologisk kontinent, snarere enn en samling av kontinentale øyer, fragmenter, og skiver, representerer geologien i denne delen av jorden mer korrekt, heter det i artikkelen.

Et kontinent er forresten ikke det samme som en verdensdel. Så om du trodde du nå kunne legge en ny verdensdel til bøttelista, må vi dessverre skuffe deg. New Zealand er fortsatt en del av Oseania (men fortsatt i høyeste grad verd å besøke).

via GIPHY

 

«Zealandia: Earth’s Hidden Continent» vil stå på trykk i mars/april-utgaven av GSA Today. 

National Geographic