Mens det er solskinn og en flott dag rundt Berkeley-universitetet i San Francisco, sitter over 200 folk tett i tett innendørs, på biblioteket, skriver magasinet Wired.

De er kodere, hackere, vitenskapsfolk og studenter – og de er der for å kopiere og sikre verdifull data fra offentlige servere. Data de er redd vil bli fjernet eller endret i disse «fake news»-tider.

Noe av det første som skjedde etter at Donald Trump overtok presidentembetet i USA, var at de fleste referanser til menneskeskapte klimaendringer forsvant fra Det hvite hus’ offisielle nettsider.

Vi trenger ikke være konspiratoriske: Dette er ikke nødvendigvis det samme som at den nye administrasjonen systematisk vil undertrykke eller fjerne all klima-data, som blant andre Mashable påpeker.

Like mye kan det sees på som en symbolsk handling som demonstrerer at en ny president er på plass – som vil sette sin egen agenda.

Samtidig er det mange som er opptatt av klima, som ser varsellysene blinke.

Derfor henter de ut  data fra tusenvis av nettsider, fra blant andre NASA og Energidepartementet. Antageligvis ting som dette:

Tiltakene har navn som DataRefuge og Environmental Data and Governance Initiative, og de er i minst 20 amerikanske byer. Slik Wired beskriver det, går de systematisk til verks:

Én gruppe får søkeroboter («crawlers») til å gå gjennom offentlige sider, og kopiere teksten derfra over til Internet Archive. Denne ideelle organisasjonen opprettholder et digitalt bibliotek med blant annet gratis media og programvare, og ikke minst Wayback Machine – som er nettopp et søkbart internettarkiv.

Sidene som er for kompliserte til å fanges på denne måten, gis videre til den andre gruppen, som blir kalt «baggers». Her vil programmerere skrive egendefinerte skript for å samle innfløkte datasett fra sider med mange linker, grafikk, interaktive elementer og undersider.

Initiativet tillater ikke hacking – alt må foregå med helt lovlige metoder.

Men å finne smutthull, det er innafor: For å få hentet ut satelitt-data fra NASAs Goddard Space Flight Center, for eksempel – der det nylig ble innført krav om innlogging – kom en koder som kaller seg Tek seg inn gjennom å spore opp en skjult link til en FTP-server.

Nettopp det arbeidet NASA gjør med å kartlegge jordens klima er noe av det dokumentaren «Før syndefloden» gir innblikk i – NatGeo-filmen der Leonardo DiCaprio tar for seg klimautfordringene.

Nedenfor kan du se et klipp der DiCaprio diskuterer det med eks-president Obama.

Neste gang dokumentaren vises, er lørdag 4. mars på National Geographic.

Toppbildet: NOAA/NASA

National Geographic