De som i går utførte gravearbeider ved en bensinstasjon i Hellas’ nest største by Thessaloniki, fikk seg en vemmelig overraskelse:

En 250-kilos blindgjenger fra andre verdenskrig, gjemt under bakken.

Over 70 000 personer ble bedt om å evakuere fra det tett befolkede området, meldte Reuters.

Det skjedde bare halvannen måned etter en lignende hendelse i Augsburg, Tyskland, omtalt av blant andre PRI. Her ble en 1,8-tonns(!) britisk bombe oppdaget på en byggeplass, og 54 000 mennesker ble evakuert mens myndighetene fikk sikret den. Det skjedde 1. juledag.

Disse to hendelsene er blant de største av sitt slag. Men fortsatt ligger det tusenvis av tonn med bomber fra krigen gjemt under bakken – bare i Tyskland.

Her må fortsatt grunnen undersøkes for eksplosiver før byggeprosjekter, om du så bare skal lage et anneks til huset. Det skriver Smithsonian-magasinet i en stor artikkel på temaet fra januar, altså en liten stund før funnet i Thessaloniki.

De allierte styrkene slapp ekstreme mengder bomber i løpet av krigsårene. Ifølge Smithsonian ble til sammen 2,7 millioner tonn med bomber sluppet bare over Europa – halvparten av dem over Tyskland.

Så mange som 10-15 prosent gikk aldri av.

B-17-fly fra 8th Air Force bomber en Focke-Wulf-fabrikk ved Marienburg øst i Tyskland, 9. oktober 1943.

Det gjør at Tyskland – snart 72 år etter krigens slutt – fortsatt har noen av de flinkeste og travleste bombegruppene i verden. Arbeidet skal ha tatt livet av 11 personer bare siden år 2000.

Enkelte bomber var faktisk laget for ikke å gå av i sammenstøtet med bakken. The Atlantic skrev i 2011 om et industriområde i byen Oranienburg, nord for Berlin, som skal ha blitt rammet av over 10 000 slike bomber i 1944 og 1945.

– Amerikanerne og britene ønsket å gjøre det så vanskelig som mulig å rydde opp og gjenoppbygge industrien der. Sikringene var laget for å gå av til ulike tider, forteller Wilfried Krämer, leder for opprydningsarbeidet, til magasinet.

Gruppen som har ansvar for å desarmere eksplosivene, Kampfmittelbeseitigungsdienst (KMBD), sporet opp og desarmerte 159 bomber i Oranienburg mellom 1991 og 2011.

Krämer anslo den gang at det fortsatt var 350-400 igjen, bare i denne ene byen.

Dessverre går ikke bombene ut på dato, heller.

– Jo eldre de er, jo farligere blir de, har sprengstoffekseperten Detlef Jaab fra Berlin-politiet fortalt Reuters (via NRK).

Mest foruroligende av alt, er det at stormaktene etter krigen også har klart å rote bort noen atombomber

 

Toppbildet: Von Holger Weinandt. Eget verk, CC BY-SA 3.0 de, via Commons

National Geographic