Hvordan ville du reagere hvis du ble fortalt at kyniske pengeknugere nå skal overvåke byen din fra verdensrommet — kun for å finne ut om du jobber like hardt som før?

Dette høres unektelig litt kryptisk og konspirerende ut, men ideen til firmaet Nowcast Inc. er faktisk ganske basic overvåkning:

Ved hjelp av satellitter måler de mengden lys som avgis fra byer, tettsteder og industriområder om natten. Ved å måle små endringer i lysmengden er selskapet angivelig i stand til å si om den økonomiske produksjonen øker eller avtar.

Kort fortalt: Hvis du jobber overtid vil Nowcast-algoritmen registrere at det er lys på kontoret ditt lenger enn vanlig, og så tolke dette som et tegn på økt produksjon.

Nowcast er et firma som har sprunget ut av forskningsmiljøet på universitetet i Tokyo. Tidligere har flere forsøkt lignende økonomisk overvåkning fra satellitt, blant annet ved å se etter tegn som økt biltrafikk, større avlinger eller andre ting som avslører at samfunnet endrer seg.

Ifølge økonominettstedet Bloomberg har Nowcast Inc. basert virksomheten sin på at algoritmer undersøker endringer i lyset som avgis fra forskjellige byer, distrikter og industriområder, for så å  kombinere dette med tilgjengelig statistikk for industriproduksjon og handel.

Ifølge Nowcasts CEO, Ryota Hayashi, kan selskapet gjennom denne metoden forutsi endringer i bruttonasjonalproduktet med stor nøyaktighet.

Nowcast satser i første omgang på markedene i USA, Kina, India og Taiwan, med produktlansering i februar. Men hvem er interessert i å betale dyre dommer for noe slikt?

Ifølge selskapet er det investorer og store fond som baserer seg på vekst i offisielle tall som BNP som er de mest aktuelle kundene.

På nåværende tidspunkt har disse investorene kun tre måneder gamle tall som faktagrunnlag, mens Nowcast vil (ifølge seg selv) kunne levere tall nærmest i realtid. I hvert fall nattestid.

Under testperioden i Japan har programvaren angivelig vist seg å være mer nøyaktig enn økonomenes beregninger og før jul spådde den en vekst på 0,27 prosent for japansk økonomi.

En snedig og kreativ måte å skaffe seg globalt overblikk over komplekse situasjoner.

Satellittdataene kjøpes inn fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration, som samler miljø- og værdata fra hele planeten.

Vi tipper at det ikke vil være mye vekst å spore i Nord Korea, også kjent som den sorte delen på dette kartet:

Bilder: NASA, Defense Meteorological Satellite Program

National Geographic