Julen ringes inn, og Maja (3) spør deg plutselig om hvor julenissen bor. Hva svarer du?

a) Nordpolen? b) Magiske Nisseland? c) Han bor ikke noe sted, for Julenissen er bare tøys og tull?

(helt ærlig, vi tipper a eller b).

Det kan være fristende å fortelle barna at Julenissen er ekte, eller oppmuntre barna til å tro på han. Men dette er alt annet enn uskyldig moro, skal vi tro en ny forskningsartikkel, publisert i det anerkjente tidsskriftet Lancet Psychiatry,

Dette kan nemlig undergrave tilliten barna har til foreldrene – og gjøre dem mer mottakelige for både ydmykelse og dyp skuffelse, når de til slutt oppdager at Julenissen ikke finnes.

– Myten om Julenissen er en såpass stor og langvarig løgn, at hvis forholdet mellom foreldrene og barnet er skjørt fra før av, kan dette være det siste som får begeret til å renne over, sier medforfatter av studien, Kathy McKay, til The Guardian.

– Alle barn vil til slutt finne ut at de har blitt løyet til i åresvis. Dette får barna til å tenke over at de kanskje har blitt fortalt mange andre løgner også, skriver forskerne i artikkelen. 

I et intervju med CBS News forteller hovedforfatteren av studien, Chris Boyle ved Universitetet i Exteter, at han var knust da han fikk vite at Julenissen ikke levde på ordentlig.

Det var moren som fortalte han det, og hun var, om mulig, like opprørt som han selv.

– Foreldrene prøver ikke bare å skape en magisk tilværelse for barna, men også for seg selv. Mange lengter tilbake til en tid der slike fantasier var mer akseptert og oppmuntret, enn det det er i deres voksne liv, sier han.

Dr. Rachel Mitchell, barne- og ungdomspsykolog ved sykehuset Sunnybrook i Toronto, sier til CBS News at myten om Julenissen kan påvirke barn som ikke føler seg trygge, eller som har problemer med tillit fra før av.

– Men barn er mye mer motstandsdyktige enn vi tror. Øyeblikket hvor de innser eller får fortalt sannheten om nissen, er ofte mer traumatisk for foreldrene enn for barnet selv, sier Mitchell.

Selv innrømmer artikkelforfatter Boyle at han trolig ville «spilt med» om han hadde barn som trodde på Julenissen.

Men det å bruke barnas tro på nissen som en trussel om de ikke oppfører seg – å si at Julenissen ikke kommer dersom de er slemme – er han like fullt sterkt i mot.

– Noen foreldre bruker nissen som et slags kontrollerende verktøy i julestria, sier Boyle.

–  Men å si til barna at det er et mytisk vesen som bestemmer om de får pakker eller ikke, det er kanskje ikke den beste oppdragelsen.

PS: Også Richard Dawkins har tidligere stilt spørsmål ved hvorvidt barn bør oppmuntres til å tro på nissen.

I 2014 sa Dawkins at det var «fordervelig» å støtte oppom et syn på verden som inkluderte overnaturlige vesener. I etterkant har han derimot uttalt at en tidlig tro på Julenissen kan få barnet til å «avvise overnaturlige verdensbilder i senere alder», og at det slikt sett er positivt for barns utvikling.

Toppbilde: Pixabay

Via The Guardian og CBS News

National Geographic