Du har allerede sett «Alene Hjemme 2» et par ganger, og nå forteller svigerbror deg for tredje gang om hvordan man egentlig bør skrelle en klementin …

Og vi har bare kommet til lille juleaften.

Juleferien er deilig, men la oss være ærlig: Det kan være litt kjedelig, også. Da er det godt å vite at det faktisk finnes noen der ute som syns kjedsomhet er superspennende – nemlig forskere.

En av dem er nevropsykologen James Danckert. Da James var 18, i 1990, krasjet broren Paul bilen inn et tre. Broren ble dratt ut av vraket med en rekke brudd og traumer, deriblant en alvorlig hjerneskade.

Veien tilbake var vanskelig. Paul hadde tidligere vært trommeslager, men selv når alle ledd og lemmer hadde grodd, ville ikke Paul spille trommer igjen. Broren klagde gjentatte ganger over at han rett og slett kjedet seg over å gjøre ting han pleide å elske før ulykken.

Noen få år senere jobbet Danckert med 20 unge menn som også hadde fått hjerneskader. James tenkte på broren, og spurte dem om de også kjedet seg mer nå enn tidligere.

Hver og en av dem svarte et rungende ja.

Mangel på selvkontroll

I dag jobber Danckert som kognitiv nevropsykolog ved Universitetet i Waterloo i Canada. Broren har inspirert ham til å bli en av få som har fordypet seg i den kjedsommelige materien.

Og godt er det, for det er mye vi lurer på om fenomenet: Hvorfor kjeder personer med hjerneskade seg mer enn andre? Og er det å kjede seg egentlig en egen følelse?

Ja, er svaret på sistnevnte, skal vi tro forskere. Kjedsomhet regnes ikke kun som en variant av apati eller depresjon. Snarere er det en egen mental tilstand som ifølge flere studier kan lede til overvekt og rusmisbruk, for ikke å glemme psykiske lidelser.

Svaret på det første spørsmålet er nok mer innfløkt.

Og selv om Danckert ikke har svaret med to streker under, er han trolig på sporet av noe. Han mener nemlig at kjedsomhet kan knyttes til mangel på selvkontroll. Og jo mer selvkontroll du har, dess mindre er sjansen for at du vil kjede deg.

–  Vi ser hvordan personer som har pådratt seg hjerneskade ofte kan være ekstremt impulsive, sier Danckert til Nature.

En god og en dårlig nyhet

Det er faktisk også positive sider ved å kjede seg, skal vi tro forskerne.

– Hvis du responderer på en god måte, kan kjedsomhet være et signal på at dette er øyeblikket til å utforske og gjøre noe annet, et øyeblikk som forteller deg at det du holder på med ikke fungerer, sa Danckert i et nylig intervju med LiveScience.

Kjedsomhet kan også føre til økt kreativitet, skal vi tro en ny studie. Men det er den gode nyheten. Den dårlige er at kjedsomhet kun later til å trigge kreativiteten hos dem med høy selvkontroll.

Ble dette litt vel kjedelig i lengden? Kanskje du bør slutte å lese om kjedsomhet og heller fortelle svigerbror om hvor mange virvelløse dyr det bor i juletreet hans.

Toppbilde: Nissefar kjeder seg. Lisensiert av Pixabay 

National Geographic