Litt etter klokka 20 om kvelden den 17. mai 2004, mens norske foreldre ryddet opp i klissete is-papir og halvspiste pølser, skjedde det noe stort – et helt annet sted i verden:

Fra Black Rock-ørkenen i Nevada sendte en gruppe amatører en rakett opp i verdensrommet, for aller første gang.

Raketten var laget av en gruppe romfarts-entusiaster som kaller seg Civilian Space eXploration Team (CSXT), og bar navnet GoFast – oppkalt etter sponsoren deres, en amerikansk energidrikk.

Den offisielle grensen til verdensrommet er definert som 100 kilometer. GoFast-raketten nådde opp til 115.

Ti år senere gjentok de bragden. GoFast II klatret til 117,6 kilometers høyde i 2014, og nådde en maksfart på svimlende 5761 km/t, ifølge en pressemelding.

Det er, skavvise … høyt:

Filmet fra GoFast II. Kilde: YouTube

Filmet fra GoFast II. Kilde: YouTube

Leser du dette på nyttårsaften, er du kanskje snart omgitt av raketter av en litt annen sort. Selv om «raketter» vel er litt feil ord, ettersom pinnerakettene ble ulovlige i Norge i 2009.

Romraketter og fyrverkeri fungerer uansett på vidt forskjellige måter. Litt om fyrverkeriets historie (sammen med et utvalg gif-er av folk som bruker det på fullstendig uforsvarlige måter …) skrev vi om til nyttår i fjor.

Moderne raketter er både svært mye nyere og mer avanserte enn fyrverkeri. Historien deres kan godt – uten at vi skal prøve å være tabloide – spores til «Nazi-Tyskland», og deres mest fryktinngytende våpen, V-2. (GoFast-rakettene nådde for øvrig ti kilometer høyere enn den modifiserte V-2-raketten som tok historiens første bilder fra verdensrommet, i 1946).

Det hele startet imidlertid med amatør-raketter med klare «gal forsker»-vibber allerede lenge før krigen, og hobby-rakettene er en viktig del av å drive frem utviklingen den dag i dag.

Ifølge Wikipedia ble det spesielt populært å lage dem i USA på 50- og 60-tallet, ved starten av romkappløpet og etter den kalddusjen som het Sputnik.

Å sende med mennesker på en rakett, er noe til og med profesjonelle, private foretak som SpaceX har til gode å prøve seg på. Men også amatørene ønsker nå å få til bemannede flyvninger.

Faktisk skal du ikke lenger enn til Danmark for å finne dem som leder an.

De kaller seg Copenhagen Suborbitals, og drømmer om nettopp det å sende første amatør ut i verdensrommet. Det danske prosjektet, med en far og datter i sentrum, er omtalt i år blant annet i A-magasinet (krever innlogging). De er ikke i tvil om at det er mulig for amatører å få det til, med nok tid og innsats.

Danskene skjøt opp en ubemannet rakett i sommer, noe de dokumenterte med denne over fire timer lange YouTube-filmen:

Kan de gjøre det i Danmark, kan vi vel gjøre det i Norge?

Der har du et nyttårsforsett for 2017: Lære deg «rocket science».

Bare husk å spørre politiet før du tenner på noe høyeksplosivt rakett-drivstoff …

Og så, mens du savner å få skyte opp pinneraketter i kveld, kan du drømme om å få til dette:

Toppbildet: Skjermdump fra YouTube, «Amateur rocket reaches 121,000 ft»

National Geographic