Ingen romjul uten at man kaster bort tid på YouTube for å se på morsomme katter og bloopers fra året som gikk. Men å sitte på YouTube hele dagen trenger ikke være noe negativt. For i tillegg til fjas og moro, kan man faktisk lære noe der også.

Her har vi samlet noen av de beste videoene fra nettet fra året som er gått – filmer som kan gjøre deg litt smartere, uten at du trenger å kjede deg mens du ser på.

På innsiden av en klapperslange

Hvordan ser egentlig en slange ut når skjærer den opp? Her dissekeres en ekte klapperslange, og i tillegg til å trigge nysgjerrigheten, lærer du mange interessante fakta om den giftige krabaten.

Videoen er sett svimlende 61 millioner ganger, og det er kanskje nettopp fordi vi aldri blir lei av de ekle krypene. Her kan du sjekke ut to dødelige svarte mambaer som knyter knute på hverandre, noe vi skrev om i våres.

Hvorfor du alltid skal ta på din maske først

Har du noen gang lurt på hvorfor sikkerhetsinstruksjonene på flyet alltid ber deg om å ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre? Vel, her får du svaret – i tillegg til en skremmende demonstrasjon i hvordan hjernen din fungerer uten oksygen. Videoen er laget av den populære kanalen Smarter Every Day.

Vi har skrevet en del om fly i 2016, og her kan du lese om 11 av de rareste flyene som noen gang har flydd.

Hvordan ødelegge universet

Hva er egentlig den mest effektive måten å ødelegge universet på, slik at liv slik vi kjenner det aldri kan eksistere igjen? Hint: Det er verken global oppvarming eller atomkrig, men noe som kalles for falskt vakuum.

Den månedlige videoen fra Kurzgesagt – In a Nutshell gir deg en god og ganske skremmende innføring i det apokalyptiske tankeeksperimentet. 

Ellers har har vi mildt sagt skrevet en god del om universet i år. Ekspanderer det virkelig så mye og fort som lærebøkene påstår, for eksempel? Her kan du lese mer om det.

Hvordan nordlyset ser ut i 4K … og sett ovenfra

Det ser ut som dette. Courtesy of NASA. Trenger ikke si stort mer.

Lurer du forresten på hvordan nordlyset ser ut på Jupiter, får du svaret her.

Er det farlig med intimbarering?

Burde du egentlig barbere bort kjønnshårene dine? Vitenskapen har svaret på det meste, også dette. Over fem millioner har sett gutta bak den populære kanalen Asap Science ta dette spørsmålet ved roten – nå er det din tur.

Selv skrev vi om det betente emnet senest noen uker tilbake, da en ny studie pekte mot at risikoen for seksuelt overførbare sykdommer kan mangedobles av intimbarbering.

Øgle løper fra den sikre slangedød 

I dette utrolige klippet kan du se en iguana som forsøker å unnslippe en sikker død – da flere slanger går til angrep. Videoklippet er fra BBC-programmet «Planet Earth II», og er i skrivende stund sett over sju millioner ganger.

Ti ganger bedre enn «Snakes on a Plane» spør du oss.

Som BBC selv skriver: «Noe slikt har aldri blitt filmet tidligere».

 

Kos deg! Vi gleder oss allerede til å se hvilke videoer som dukker opp neste år.

Toppbildet: Skjermdump fra NASA/YouTube.

National Geographic