Hvert eneste år oppdager vi nye og fantastiske ting om det universet vi lever i … og om den knøttlille kula ute i mørket som vi kaller vårt hjem.

Tradisjonen tro har vi samlet opp noen av de aller flotteste bildene som er tatt av– eller fra verdensrommet i løpet av året som er gått.

Hubble leverer varene

I år ble det hyper-avanserte James Webb-teleskopet endelig ferdigstilt, men må gjennom en rekke tester og forberedelser før det sendes opp i rommet. I mellomtiden holder gode gamle Hubble stand, og leverer fortsatt helt utrolige bilder fra deep space. Se bare her:

Foto: NASA, ESA, CXC, NRAO/AUI/NSF, STScI, og R. van Weeren (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Foto: NASA, ESA, CXC, NRAO/AUI/NSF, STScI, og R. van Weeren (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

På sin Hubble-portal beskriver ESA bildet ovenfor som «diskolys fra en galaksehop». Du kan se hvorfor. En galaksehop er akkurat hva det høres ut som, nemlig en større gruppe galakser som er holdt sammen av gjensidig tyngdekraft. Denne er sett på hele seks milliarder lysårs avstand. Denne festen fant altså sted i et mye yngre univers enn det vi lever i.

Veldig mye nærmere finner du et objekt med det fantastiske navnet Krabbetåken. Denne ble først oppdaget i år 1054 av kinesiske astronomer, som la merke til en kraftig, ny stjerne på himmelen. I dag vet vi at det de så, var en supernova. Restene, som ligger 1600 lysår herfra, ser i dag ut som dette:

Foto:

Foto: ESA/Hubble & NASA

Bildet som er brukt i toppen av artikkelen er av «boble»-stjernetåken NGC 7365, og hele det fantastiske bildet ser sånn ut:

hs-2016-13-a-large_web

 

Krateret på Ceres

Det mystiske, lysende krateret på dvergplaneten Ceres, som ligger mellom Mars og Jupiter, har forundret astronomer en stund nå. Men i år fikk vi endelig noen høyoppløste nærbilder, som viser at det sannsynligvis er et materiale med høyt saltinnhold som strømmer opp fra bakken og renner utover krateret. Saltet blir liggende igjen på overflaten og reflekterer lys.

dawn-ceres-occator-crater-photo-1

Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI

Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI

 

Curiosity finner steinformasjoner på Mars

Disse bildene kunne vært tatt i Grand Canyon eller noe sånt, kunne de ikke? Vel, nei – dette er Mars.

Hit skal vi forhåpentligvis sende folk om en 15-20 års tid.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Nordpolene på Jupiter og Saturn

Romsonden Juno ankom endelig Jupiter i år, og har sendt bilder som for første gang viser nordpolen på den desidert største planeten i solsystemet.

Dette var … ikke det forskerne forventet å se.

juno-jupiterpol

Samtidig har Hubble fanget det psykedeliske sør- og nordlyset på samme planet:

Skjermbilde 2016-07-01 kl. 15.01.39

Noe de ikke fant på Jupiter, var sekskant-mønsteret kjent fra polene på Saturn. De ser ut som dette, fanget i et fantastisk nytt bilde av året tatt av den gamle traveren Cassini:

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

 

Fremmede planeter – sett fra jorda

Planeter lyser ikke. Det er vanskelig nok for oss å ta bilder av planeter i vårt eget solsystem, og det er ikke mer enn 20 års tid siden vi ikke kunne bevise at det finnes planeter andre steder overhodet.

Derfor er det en utrolig prestasjon at forskere med CHARIS-instrumentet på Hawaii har klart å observere eksoplanter direkte, fra et teleskop på bakken. Dette er ikke en ødelagt CD-ROM, men et annet planetsystem:

This image from the CHARIS instrument shows planets located around a star in the planetary system HR8799.

Foto: N. Jeremy Kasdin og hans forskerteam

 

National Geographic