Man sier at av og til kan et bilde si mer enn tusen ord — og noen ganger kan en time-lapse-video si tusen ganger mer enn ett bilde.

Denne nye varianten av det gamle ordspråket gjør seg spesielt gjeldende når man ser det nye video- og miljøprosjektet til Google.

Det er INSANE 

I videoen nedenfor, som rett og slett bare kan beskrives som mind blowing, kan du se hvordan verden bokstavelig talt endrer seg foran øynene dine:

De fantastiske bildesekvensene er resultatet av data- og bildeinnsamling fra de til sammen åtte satellittene i det amerikanske Landsat-prosjektet, pluss litt drahjelp fra europeiske ESA siden 2015.

Landsat har holdt det gående siden første satellitt var på plass i bane rundt jorden i 1972, og prosjektets hovedoppgave har vært kontinuerlig måling, fotografering og overvåkning av jordoverflaten.

Landsat har i prosjektets levetid tatt flere millioner bilder, og ved hjelp av NASA og USGS har bildene blitt satt sammen til klassiske time lapse-videoer.

Problemet var bare at videoen ikke var spesielt bra. De var av og til tåkete, noen ganger var det skyer på bildene, og jevnt over var opplevelsen av å se bildesekvensene ganske hakkete.

Det er her Google kommer inn i bildet.

Med noen smarte algoritmer og høy kompetanse på å lappe sammen satellittbilder, er flere tiår med møysommelig innsamlet bildemateriale komprimert ned til noen få sekunder med svært smooth video.

MEN … Det er ikke alt …

Google har i kjent stil gjort dette tilgjengelig for alle — og for alle steder i hele verden!

Det er akkurat som Google Earth … men hele jordoverflaten er en time-lapse. 

Prøv selv — Gå inn i grafikken nedenfor, og zoom deg ut og inn til Røros, Bærum, Miami, St Petersburg — alle steder er representert:

Bare gå inn her eller bruk den interaktive grafikken over her, så får du et fint bilde av hvordan ditt hjemsted har endret seg i løpet av de siste 30 årene.

P.S: HUSK Å TRYKKE PLAY NEDERST TIL VENSTRE I BILDET!

Klimaskeptikere registrere at isbreene trekker seg tilbake, samtidig som de kan observere hjemstedet sitt utvikle seg fra år til år.

Ekstra morsomt å zoome inn på steder som Bjørvika i Oslo, der Den Norske Opera plutselig dukker opp halvveis i moroa, og like moro å se hvordan den gamle hovedflyplassen på Fornebu gradvis forsvinner og blir erstattet av leiligheter og rekkehus.

National Geographic