Er du av typen som liker å sitte inne og pimpe når sola skinner?

Da har du kanskje en gang vurdert å ta turen til England, se en stor kamp med kompisgjengen, og så stikke på den lokale puben for å preke/drikke/synge til det er på tide å vagge hjem til hotellet igjen.

Du er ikke alene om å drømme om noe slikt. Og selv om det faktisk stenger mer enn 30 britiske puber hver eneste dag, skal det være mer enn nok igjen.

Spesielt interesserte kan kaste seg på verdens lengste pub-tur, eller pub crawl som det heter på engelsk. Ja, noen har faktisk regnet på tiden det vil ta å besøke alle pubene i England.

Frykt ikke — det er en liten promille vitenskap inne blant all pub-romatiseringen her:

Årsaken til at noen i utgangspunktet har ønsket å ta frem et kart som viser (nesten) alle puber i England, er at en gruppe matematikere fra universiteter i Canada, USA, Danmark og Chile ønsket å løse et problem.

Matematikerne tegnet opp intet mindre enn 24 727 puber i England, og formålet med dette var å produsere en algoritme som kunne finne den korteste veien hvis du skal besøke dem alle.

Resultatet fra matematikerne er som følger:

Den som vil besøke alle de 24 727 pubene må tilbakelegge til sammen 45 495 kilometer (lenger en jordens omkrets) for å rekke innom hver og en av dem.

Det interaktive kartet er i seg selv ganske festlig å se på, all den tid hele landet ser ut som en jordbæråker av puber:

8ewex5he4k0y

Matematikerne proklamerer også stolt at de er svært sikre på nettopp deres reiserute er den korteste, og at det faktisk ikke er mulig å velge en kortere rute mellom de 24 727 punktene på kartet.

Selv om dette kanskje høres ut som pur matematikk-teori, finnes det selvfølgelig en gjøk som har prøvd dette i praksis. Britiske Stuart Ashby har besøkt mer enn 17 000 (det er søtten TUSEN, altså) puber, og drukket til sammen 8500 halvlitere — Stuart opplyser at han liker å drikke snitt, altså halve halvlitere.

skjermbilde-2016-12-08-kl-12-29-59

Tilbake til matematikken: Selve utregningen er den største som hittil er gjort av det såkalte «traveling salesman problem», et matematisk problem hvor man ganske «enkelt» prøver å regne seg frem til den korteste avstanden mellom punkt A og Å, sett at du også må innom B, C, D, E, F, og så videre … før du tilslutt skal vende tilbake til A igjen.

Dette er ingen enkel oppgave, og har mange bruksområder, spesielt innen områder som transport og logistikk.

Resultatet av utregningen deres har også resultert i en funksjonell reiserute for den som måtte være interessert. Turen starter på The Green Shutters i Portland og ender hos The Rodwell i byen Weymouth, pluss 24 725 stopp på veien.

pub-crawl-shot-screen.png

Vil du meske deg i pub-relatert data fra det gilde utland kan du ta en titt på kildematerialet her.

Skål!

National Geographic