Tidlig om morgenen den 7. desember 1941 lettet et stort antall japanske bombe- og jagerfly og satte kursen mot Hawaii.

Like utenfor Honolulu lå store deler av den amerikanske marinen til kai i Pearl Harbor og ante fred og ingen fare. Skjønt, fred var det ikke, for i Europa raste krigen mot Nazi-Tyskland. Men USA var så langt forskånet for store krigshandlinger.

Noen få timer senere skulle dette endre seg, da hele 353 japanske bombe- og jagerfly gikk til angrep på USAs flåte.

pearl

En 800 kilos japansk bombe traff USS Arizona midtskips og satte fyr på nesten en million liter drivstoff. Noen sekunder senere smalt det igjen, da skipets ammunisjonslager, bestående av 1000 tonn krutt og granater, gikk i lufta.

Ombord var 19 år gamle Donald Stratton.

– Det var en helvetes dag, forteller han til National Geographic 75 år senere.

Mer enn to tredeler av Donalds kropp var forbrent, og han tilbragte mer enn et år på sykehus.

– Jeg har fremdeles ikke fingertupper, forteller 94-åringen i dag. 

Tre år senere, i 1944, var Donald imidlertid tilbake i militæret.

– Delvis på grunn av hevn, men ettersom årene har gått har jeg forstått at de japanske pilotene kun utførte ordre, på samme måte som vi gjorde det.

To timer etter at angrepet startet var 2403 amerikanske tjenestemenn døde, og 1178 skadd. Store deler av den amerikanske marinen lå i flammer. 21 krigsskip og 188 amerikanske fly gikk tapt i løpet av de to timene angrepet varte.

pearl

Angrepet dro for alvor Amerika inn i 2. verdenskrig. Fire år senere ble Japan tvunget i kne da amerikanske fly leverte atombomber til byene Hiroshima og Nagasaki, og verdenshistorien ble endret for alltid.

75 år senere ligger flere av de enorme skipsvrakene fremdeles og skvulper i havoverflaten. Vannet her er knapt 15 meter dypt og hele skroget er synlig.

Restene av U.S.S Arizona, hvor 1177 personer ombord omkom under angrepet, fungerer i dag som både et minnesmerke og en gravplass.

Kun fem personer som var ombord på U.S.S Arizona lever i dag.

Mer enn 1000 av de døde ligger fremdeles ombord.

To dager før 75-årsmarkeringen for angrepet på Pearl Harbor blir det offentliggjort at Japans statsminister, Shinzo Abe, vil besøke Pearl Harbor sammen med USAs president Barack Obama på 2. juledag.

Tidligere i år besøkte Obama, som den første sittende amerikanske president, den japanske byen Hiroshima.

 

Søndag klokka 20.00 kan du se dokumentaren «Pearl Harbor 75 år» på National Geographic. Her ser du mer fra den gangen, og kan lære mer om angrepet og det som fulgte.

National Geographic