For et drøyt år siden skrev vi om den italienske legen Sergio Canavero, som ønsker å utføre en hodetransplantasjon i løpet av 2017.

Nå kryper 2017 faretruende nærme, og tro det eller ei – det kan faktisk se ut til at dette blir noe av.

Til tross for kraftige advarsler og vantro fra en nær samlet legestand, har ikke den 30 år gamle russiske dataingeniøren Valery Spiridonov trukket seg fra den mildt sagt eksperimentelle operasjonen. Han er fortsatt pasienten som skal få en ny kropp.

… Eller et nytt hode da, alt ettersom hvordan du ser det.

hodetransplantasjon

Fra filmen «The Brain That Wouldn’t Die» (1962).

Så er spørsmålet (et av veldig, veldig mange): Hvordan skal man forberede hjernen på at den plutselig skal styre en splitter ny kropp?

Ved hjelp av virtuell virkelighet, ifølge Science Alert. Pasienten vil nemlig bruke mye av tiden fremover i en VR-maskin.

Spiridonov lider av en sjelden sykdom kalt Werdnig-Hoffmann. Den fører til at musklene i kroppen blir stadig svakere på grunn av en medfødt feil i ryggmargen.

Den kunstige virkeligheten skal ifølge Canavero hjelpe pasienten med å overkomme de mentale hindringene som følger med operasjonen.

– VR-systemet skal på best mulig måte forberede pasienten på den nye virkeligheten han vil møte i sin nye kropp, en verden hvor han både kan snakke og gå igjen, sier Canavero til nyhetsbyrået Press Association.

VR-systemet er utviklet av et techfirma fra Chicago, Inventum Bioengineering Technologies, og skal bistå pasientene med å takle sjokket med å titte ned for så å se noen andres kropp.

La oss nå bruke noen sekunder på å dvele over akkurat hvor gufne pressebildene til det nye VR-systemet er:

head-1

head-2

Det er også verdt å minne om hvordan andre leger og kirurger reagerer på hodetransplantasjonen:

– Jeg ønsker ikke dette for noen, og jeg ville ikke gitt noen tillatelse til å gjøre det. Det finnes ting som er verre enn døden – og dette er en av de tingene, har Dr. Hunt Batjer, president for American Association for Neurological Surgeons, tidligere uttalt til The Independent.

Det største problemet er å koble sammen ryggmargen og halsvevet. Dersom dette skulle gå bra, så er det stor sjanse for at kroppen vil støte fra seg det nye hodet.

De nye nervebanene fra hodet til den nye kroppen står dessuten i fare for å bli overveldet med nye ukjente stier og kjemisk overstimuli. Dessuten kan pasienten oppleve uutholdelige smerter.

– Kroppen kommer til å oppføre seg helt vilt, og hjernen kommer til å bli helt gal, spår Arthur Caplan, ansvarlig for medisinsk etikk ved New York Universitys Langone Medical Centre.

Han omtaler også den italienske legen som «sprø».

Hva tenker du?

Via Science Alert.

Toppbilde: Illustrasjon av VR-systemet.  Lisensiert av Inventum Bioengineering Technologies.

National Geographic