Selv om det har skjedd uhorvelig mye spennende i romfarten de siste 40 årene, er det kanskje spesielt spennende å tenke på at man vil sende mennesker til mars innen 10-20 år.

Hvordan ferden til Mars vil gå for seg, samt hvordan og hvorfor vi i det hele tatt skal begi oss ut på denne kursen, er tema for en helt ny storsatsing fra National Geographic Channel.

Søndag klokka 22.00 er det premiere på «Mars».

Før den tid kan du teste ut akkurat hvor mye du vet om den røde planeten.

Visste du for eksempel at..

1. Solystemets høyeste fjell ligger på Mars

mars-11607_1280

Fjellet er en utdødd vulkan som heter Olympus Mons, og er rundt 24.000 meter høyt (målt ut ifra et nullpunkt). Til sammenligning ruger Mount Everest 8848 meter over havet, og er altså en skikkelig lillebror!

2. Vi har biter av Mars på jorda

pia21041

Mars sett fra Curiosity. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

I 2012 ble det for femte gang funnet steiner fra Mars på jorda, nærmere bestemt i Marokko. Forskerne tror at noe krasjet inn i planeten for flere millioner år siden, og at dette sendte deler av planeten ut i verdensrommet. En av bitene havnet i Jordas atmosfære, før den knakk i mange små biter.

Tidligere forskningssjef i NASA, Alan Stern, sa den gang til AP at det var «snilt av Mars å sende steinprøver til Jorda på et tidspunkt de hadde for lite penger til å dra dit for å hente dem selv».

3. Mars er grusomt kald

frozen cold steve martin freezing planes trains and automobiles

Om du trodde de norske årstidene hadde varierende temperaturer, burde du kanskje legge sommerferien til Mars om ca 50 år?

Her varierer nemlig temperaturene fra rundt +20 til -153°C.

Men skal vi tro vitenskapshelt Neil deGrasse Tyson, er luften veldig tynn på Mars, så kulda vil visstnok ikke oppleves fullt så bitende som den ville gjort på jorda.

Litt av en trøst…

4. Mars har to bittesmå måner

extra_large-1472557981-cover-image

Månen Phobos. Foto: NASA/ESA/DLR/FU Berlin-Neukum, M.Nayak & E. Asphaug.

I motsetning til jordkloden har vår naboplanet Mars to måner, Phobos og Deimos.

Det høres kanskje stas ut med to, men i Mars’ tilfelle så er disse månene nærmest som knøttsmå tennisballer å regne i forhold til vår egen måne Luna.

De er i det minste oppkalt etter noe ganske staselig, nemlig hestene som i gresk mytologi ledet krigsguden Ares i kamp.

5. Hubble har tatt dette spektakulære bildet av Mars, med skyer og alt!

mars-hubble-photo

Mars sett fra Hubble-teloskopet. Foto: NASA

Dette bildet ble tatt 12. mai, på et tidspunkt da Mars befant seg «kun» 80 millioner kilometer fra jorden. I astronomisk sammenheng er ikke dette mer enn en hårsbredd, men resultatet er i alle tilfeller imponerende.

Mars er nemlig hverken spesielt stor (mindre enn jorden) eller lyssterk. Så selv om vi er vant til å se fantastisk fargesterke og krystallklare bilder fra Hubble, er det viktig å ha i bakhodet at de objektene som Hubble vanligvis fotograferer gjerne er flere hundre tusen lysår i diameter — og skinner med kraften til milliarder av stjerner.

6. Mars er dobbelt så stor som Månen

clouds-323426_1280

Månen. Foto: Pixabay

Med sine 6792 kilometer har planeten omtrent halvparten så stor diameter som Jorda, men dobbel så stor diameter som månen vår. I tillegg bruker Mars rundt dobbelt så lang tid på en runde rundt Sola som det Jorda gjør.

For en sinke…

7. For å få samme mengde oksygen som på jorda må du trekke pusten 14.500 ganger på Mars

Hvis du trekker pusten dypt inn på Mars er det stort sett nitrogen du får i deg. Rundt en femtedel av det du puster inn er oksygen, mens resten er en miks av andre gasser i tillegg til nitrogen.

8.  Det er funnet spor av vann på Mars

15-195_perspective_2

Bekkeløpene på Mars. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Du er trolig kjent med dette, men vi kan ikke snakke om Mars uten å nevne at NASA har funnet spor av vann på overflaten. Det er bilder fra den ubemannede romsonden Mars Reconnaissance Orbiter som viser sporene av flytende vann.

Fordi atmosfæren til Mars er utrolig tynn, kan ikke vannet eksistere lenge på overflaten. Det man sett spor av derfor bekkeløp, som blir tydeligere i de varme sesongene på planeten og svakere når det er kaldt, samt tynne skyer og isjord.

9.  Du veier omtrent halvparten så mye på Mars som du gjør på jorda

Godt nytt for alle dem som vil slanke seg i en rasende fart der ute. Om vi en gang koloniserer Mars, har du gode sjanser for å oppnå idealvekten din uten å spise mindre Mars-sjokolade: På grunn av tyngdekraften vil du veie 62 prosent mindre på Mars enn på Jorda.

10. Vi har utforsket Mars i over 40 år

600px-nasa_mars_rover

Illustrasjon av Spirit i Mars-landskapet. Foto: NASA

I 2015 var det 40 år siden oppskytingen av Viking 1, det første fartøyet som gjorde en vellykket landing på Mars. Fra og med denne romsonden ankom etter ti måneders reise, har vi hatt vitenskapelig utstyr og kameraer på plass på den røde planeten.

En av disse var Mars-roveren Spirit, som ble sendt ut i 2004. Det er nå snart seks år siden vi mistet kontakten med Mars-roveren. Den sitter nok fast der på den røde planeten ennå, mange titalls millioner kilometer herfra.

Nå har vi bare skrapet overflaten av den røde planeten, men se på det som en liten oppvarming til seks episoder med innsikt, drama og undring. Her kan du se traileren for «Mars»:

«Mars» har seks episoder og er produsert av Ron Howard og Brian Grazer. For å utforske serien ytligere, kan du klikke deg videre her.

Du ser premieren søndag 13. november klokka 22.00, på National Geographic.

Via NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.