Litt over ni om kvelden, norsk tid, den 20. juli 1969, landet modulen Eagle på månens overflate. Ombord var Buzz Aldrin, og Neil Armstrong – som få timer senere skulle ta sitt «giant leap for mankind».

Tenk for en bragd det var! Men for de som vokser opp i dag, var dette i gamle dager. Det er på høy tid at vi tør å begi oss ut igjen.

Ikke bare til månen, men mye lenger – til Mars.

Innen 10-20 år kan det være realistisk. Det er godt, for nå trenger verden igjen en slik samlende hendelse. Et fremskritt for hele menneskeheten.

Hvordan ferden til Mars kan utarte seg, samt hvordan og hvorfor vi i det hele tatt skal begi oss ut på den, er tema for en helt ny storsatsing fra National Geographic.

Søndag kveld klokka 22.00 er det premiere på «Mars».

Sammi Rotibi as Robert Foucault a Nigerian mechanical engineer and roboticist. The global event series MARS premieres November 14 at 8/9c in the U.S. and internationally Sunday November 13 on the National Geographic Channel. (photo credit: National Geographic Channels/Robert Viglasky)

Fra tv-serien «Mars», som har premiere søndag kveld klokka 22.00. Foto: National Geographic / Robert Viglasky.

Egentlig er dette to serier i én.

På den ene siden er det en dokumentar, der vi møter noen av de fremste ekspertene og innovatørene innen romfarten i dag, som Elon Musk og Neil deGrasse Tyson.

Basert på deres visjoner får vi på den annen side se en dramatisering av hvordan ferden kan utarte seg. Vi følger et mannskap som har kurs for Mars i år 2033.

– Håpet er at vi har greid å fortelle én historie ved å veksle mellom to. Dokumentarbiten fungerer best når den gir deg informasjon til å forstå fiksjonen, og vice versa. Det blir en slags pardans, har produsent Justin Wilkes uttalt overfor NTB.

On May 19th, 2005, NASA's Mars Exploration Rover Spirit captured this stunning view as the Sun sank below the rim of Gusev crater on Mars. (Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Texas A&M/Cornell)

Vi har ingen mennesker på Mars, men ubemannede fartøy har besøkt planeten gjennom flere tiår, og NASA har flere rovere på bakken. Her er en solnedgang på vår naboplanet, fotografert 19. mai 2005 med roveren Spirit. Foto: NASA / JPL-Caltech / Texas A&M / Cornell

Som Musk påpeker i serien, er det ikke bare ut av nysgjerrighet at vi bør sikte mot Mars. Faktisk avhenger fremtiden vår av at vi gjør alvor av det.

– Det er viktig å prøve å få en selvforsynt situasjon på Mars snarest mulig. Enten blir vi en art på flere planeter og en romfarende sivilisasjon, eller så kommer vi til å bli sittende fast på én planet til en utslettende hendelse. For at jeg skal være begeistret og inspirert for fremtiden, må vi gå for det første alternativet, forteller SpaceX-gründeren i serien.

Han har planer om å ta ansvar og få etablert en slik sivilisasjon. Tidligere i høst la han frem sin visjon for dette, og planene for det vanvittige romskipet som blir nødvendig for å gjennomføre det. Også NASA har ambisjoner om å sende folk til Mars, i løpet av 2030-tallet.

Det blir selvsagt farlig, og vanskelig. Men de som gjennomfører det, vil antagelig bli husket så lenge det finnes mennesker på jorda, Mars, eller bortenfor. Vi klarer knapt å vente på å følge reisen i det virkelige liv.

I mellomtiden gleder vi oss til seks episoder med innsikt og drama i tv-serien. Se trailer her:

«Mars» har seks episoder og er produsert av Ron Howard og Brian Grazer. For å lese mer og utforske serien, kan du klikke deg videre her.

Du ser premieren søndag 13. november klokka 22.00, på National Geographic.

National Geographic