«Vitenskap er vitenskap, og fakta er fakta», skrev Trump i septemberutgaven av ScienceDebate.

Vel?

Flere av verdens mest anerkjente forskere uttrykker nå dyp bekymring over hva Trump vil gjøre for (eller snarere i mot) forskningen.

I et åpent brev, gjengitt i Scientific American, langer blant andre biologen Richard Dawkins ut mot den nye presidenten. Dawkins skriver at han vurderer å ta med seg en rekke forskere og intellektuelle å flykte til New Zealand.

Han er ikke den eneste som fortviler:

– Trump blir vår første antivitenskapelige president, uttaler Michael Lubell, leder for American Physical Society til det naturvitenskapelige tidsskriftet Nature, som har innhentet reaksjoner på valget fra forskermiljøene.

Så, hva er det vi de er redde for? Her er fire grunner til hvorfor forskerne frykter Trump i sjefsstolen:

1. Han fornekter klimaendringer

Det viktigste først: Trump har gang på gang gjort det klart at han benekter menneskeskapte klimaendringer og global oppvarming. Han vil «avblåse» den internasjonale klimaavtalen som ble forhandlet frem i Paris i fjor, og han har sagt at han vil gjøre kull til en bærende kraft i USAs energiproduksjon.

Ikke minst har han ytret at vindmøller «ser forferdelig stygge ut» og hevdet at de er dårlige for folks helse, noe det ikke finnes noen vitenskapelige bevis for.

Det gjør det heller ikke noe bedre at han velger seg lagkamerater av samme alen: Som Aftenposten skriver, utnevnte han denne uka den profilerte klimafornekteren Myron Ebell til å forberede overtagelse av Obamas miljøadministrasjon EPA.

2. Han vil få makt over NASA 

Trump har sagt veldig lite om NASA, men det er trolig at han vil gjøre drastiske endringer. Ifølge The Verge har Trumps rådgivere på feltet gjort en ting klart: De vil fokusere mer på utforskning av verdensrommet, mindre på utforskning av kloden og gi den private romfartsindustrien større spillerom.

Det er kanskje gode nyheter for dem som vil reise til Mars eller venter på at vi skal oppdage liv på andre planeter, men flere frykter det vil være dårlig nytt for den avdelingen i NASA som konsentrerer seg om utforskning av livet på jorda, klima, endringer i havnivå, været og lignende.

Det eneste som er sikkert er at det nå hersker stor usikkerhet om hvilke programmer som får fortsette og hvilke som kan bli nedlagt i NASA.

3. Trump er åpen for skru igjen pengekrana til flere forskningsfelt

Flere forskere uttrykker uro overfor den statstøttede forskningen, og frykter at flere forskningsfelt vil lide flere kutt under Trump.

«Jeg forsker på brystkreft, og er ikke bare redd for min egen fremtid, men for fremtiden til forskningen og helsebudsjettene de neste årene», skriver for eksempel Sarah Hengel, PhD-student ved Universitetet i Iowa på Twitter, gjengitt i Nature.

Trumps harde linje mot immigranter, og valgløftet om å bygge en mur rundt grensen til Mexico, vil også innvirke på bevilgningene til forskningen, skal vi tro forskere:

– Det vil i hvert fall ha en kjølende effekt på interessen, for ikke å glemme muligheten, til å jobbe eller studere som talentfull utlending i USA, sier Kevin Wilson, direktør for medierelasjoner ved The American Society for Cell Biology i Maryland i Nature-artikkelen.

4. Trump hevder vaksiner gir autisme

Trump har gjentatte ganger spilt på frykten til vaksineskeptikere. Han har flere ganger tvitret om at hyppig vaksinering av barn leder til autisme, noe som får helsemyndigheter, leger og forskere verden over til å fortvile.

I 1998 publiserte legen og forskeren Andrew Wakefild en artikket i helsetidskriftet The Lancet hvor han hevdet å ha funnet en link mellom barn som ble gitt MMR-vaksinen og autisme. Men ingen forskere klarte å gjengi resultatetene, og til slutt trakk Wakefield artikkelen tilbake og innrømmet at resultatene var falske.

Da var skaden allerede skjedd i den amerikanske befolkningen, og vaksinehysteriet har blant annet ført til at sykdommer som meslinger og polo får leve videre.

Om du ønsker å få vite mer om hva Donald Trump mener om blant annet helse, miljø, utdanning, biologi, tech og romfart kan du følge parodikontoen @ScienceTrump på Twitter, som er laget for å belyse Trumps syn på forskning og vitenskap.

Toppbilde: Donald Trump i 2011 på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Maryland, USA. Lisensiert av

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.