Det er som å være tilbake i kjemitimen, bare at denne gangen er det ikke kjedelig.

Nå har dataingeniøren Keith Enevoldsen laget et interaktivt periodisk system som viser nøyaktig hvordan du møter på og bruker de ulike grunnstoffene i hverdagen.

Greit nok, vi vet at helium brukes til å lage ballonger og at salt består av rundt 40 prosent sodium.

Men kan du nevne praktisk bruk av indium? Rhodium? Ringer det noen bjelle?

La oss ta en nærmere titt på *skroller over kartet * … svovel!

skjermbilde-2016-11-08-kl-13-39-10

Se der ja. Den gule lille rakkeren, som i bibelske skrifter blir beskrevet som lukten i helvete, overrasker stadig.

Ikke bare finner man det i eggeplommer, men også i løk, gummi, varme kilder, vulkaner for ikke å glemme stinkdyr (sistnevnte er kanskje ikke så overraskende).

Men svovel er langt i fra det eneste gøyale. Vi finner også ut at thulium brukes til laserkirurgi på øyet, at strontium bokstavelig talt gir fyrverkeri og at xenon lyser opp fyrhus (det brukes i høyintensitets-lamper).

skjermbilde-2016-11-08-kl-14-01-46

Og la oss ikke glemme rubidium. «Metallet har ingen betydelige anvendelser», kan vi lese hos Store Norske Leksikon – men det er langt i fra presist. Det myke metallet brukes nemlig til å lage verdens mest nøyaktige atomklokke, i tillegg til navigasjonssystemer som GPS.

Vi har også veldig lyst til å greie ut om selenium og hvordan det brukes i flass-shampo, men vi anbefaler heller at du klikker deg inn på egenhånd og se hva du finner for noe rart.

Om du ønsker å henge det nye periodiske systemet på veggen – som alle kule gutter og jenter bør– får du noen gode printetips av skaperen selv her.

Henger du fortsatt ikke helt med i timen? Da kan du få en liten oppfrisker med denne grunnstoffsangen.

Så er det bare å gå ut i verden å fortelle kollegaene dine alt om americum, peke opp i taket og fortelle om hvordan det brukes i røykvarselere.

Via ScienceAlert.

Toppbilde: Skjermbilde fra elements.wlonk.com/ElementsTable

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.