Når det blir snakk om romvesener, er det som oftest jakten på dem det handler om. Hvordan skal vi finne dem? Hvor er det de gjemmer seg? Er det egentlig noen romvesener der ute i det hele tatt? Og ikke minst: Hva pokker skal vi gjøre når vi til slutt finner dem?

Ifølge Stephen Hawking er svaret på det siste spørsmålet temmelig enkelt: Vi skal være stille som en mus.

For skulle vi faktisk få signaler fra en annen teknologisk sivilisasjon, og vi så tar kontakt med dem, er det trolig det siste vi gjør, frykter fysikeren.

Med minst 100 milliarder planeter i Melkeveien skulle man tro at minst én av dem hadde en rase med supersmarte romvesener. Selv hvis sjansene for at det skal oppstå liv er «one in a million», så betyr det likevel at det skulle vært liv minst 100 000 steder bare her i vår egen galakse.

Det tror også Stephen Hawking.

– Jo eldre jeg blir, desto mer overbevist blir jeg om at vi ikke er alene. Etter et helt liv med undring, leder jeg nå et nytt global initiativ som endelig skal finne det ut, sier Hawking i den nye nettfilmen «Stephen Hawking’s Favourite Places».

I filmen tar Hawking oss med på rundtur til sine favorittsteder i verdensrommet. Det er mens han utforsker Gliese 832c, en planet som ligger 16 lysår unna og som det muligens er liv på, at han advarer mot romvesen-møter:

– Breakthrough Listen-programmet vil skanne den nærmeste millionen av stjerner for tegn på liv, og jeg vet akkurar hvor vi skal starte å lete. En dag vil vi kanskje fange opp et signal fra en planet som Gliese 832c, sier Hawking før han konkluderer:

– Men vi burde ikke svare.

Har du ikke helt hørt etter, og lurer på hva Breakthrough Listen er for noe?

Kort sagt er det et program finansiert av den russiske internett-gründeren Yuri Milner. Han vier nesten en milliard av sin formue til å lete etter utenomjordisk intelligens, og med seg på laget har han vitenskapsfolk som Stephen Hawking og Ann Druyan. Pengene skal finansiere bruken av noen av verdens beste radio– og optiske teleskoper.

Programmet er overlegent det største som er viet til letingen etter utenomjordisk liv, sammenlignet med de noen-hundre-tusen dollar som årlig er samlet inn til nå gjennom private gaver.

På tross av at Hawking altså er en av dem som vier mest tid og krefter til å faktisk finne romvesener, er han samtidig den argeste kritikeren av å kommunisere med dem.

Ifølge Hawking vil nemlig romvesene være fullstendig overlegne oss i teknologi og intellekt, og de kan til og med være milliarder av år mer avanserte enn oss mennesker:

–  I så fall vil de ikke se på oss som mer verdifulle enn vi ser på bakterier, sier han i filmen.

Snakk om å undervurdere seg selv …

giphy

Hawking er kjent for å bruke oppdagelsen av Amerika som et illustrerende eksempel på hvordan det vil gå om vi møter utenomjordiske vesener. Da europeere for første gang seilte mot Amerika i kjølvannet av Kristoffer Columbus’ oppdagelse i 1492, møttes to sivilisasjoner som var på ulike stadier av teknologisk utvikling, toleranse mot sykdommer og samfunnsstruktur.

Det gikk mildt sagt ikke bra for Amerika.

For et par uker siden snakket Hawking om kunstig intelligens på en forelesning ved Universitetet i Cambridge. Her sa Hawking at dette kan vise seg å være «enten den beste eller verste tingen som har skjedd menneskeheten». Det er en uggen følelse romeksperter som Elon Musk også har innrømmet å ha.

Frykten bunner i at kunstig intelligens vil kunne «ta helt av» på egenhånd, og til slutt utkonkurrere mennesker.

bored stephen comedian stephen hawking am

Via ScienceAlert og Business Insider

Toppbilde: Stephen Hawking. Foto: Lwp Kommunikáció/Flickr

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.