«Jeg sier det igjen: Jeg har ikke hatt et seksuelt forhold til den kvinnen».

Ooops.

For 18 år siden løy USAs president Bill Clinton til hele verden. Løgnen om forholdet til Det hvite hus-praktikanten Monica Lewinsky ble en megaskandale, og er noe Clinton-motstanderen Donald Trump fortsatt elsker å minne oss på – sånn i tilfelle vi hadde glemt det.

Men heldigvis for Bill Clinton og andre løgnhalser der ute, kan man nå skylde på biologien – eller rettere sagt en liten mandel i hjernen  – når løgnene tårner seg opp.

Vi vet alle hvordan løgner starter i det små, for så å vokse seg stadig større. Det som kanskje begynte som en liten, hvit løgn kan plutselig bli stor og svart, og før man aner ordet av det er man fanget i sitt eget vev av løgner, som den noe klisjefulle frasen forteller oss.

Nå viser en ny studie, publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience, at serieløgnene ikke bare har psykologiske årsaker. De bunner heller ikke i at man er en ond lystløgner.

Det er snarere en rekke kjemiske prosesser i en bestemt del av hjernen vår som er i spill, mener forskere:

–  Når vi lyver for personlig vinning, så produserer amygdala en negativ følelse som reduserer hvor mye vi er villig til å lyve, forklarer Tali Sharot, professor ved kognitiv nevrovitenskap ved University College i London (UCL) og en av forskerne bak studien.

– Men, denne responsen blir stadig svakere når vi fortsetter å lyve. Og desto mer den følelsen forsvinner, desto større blir løgnene våre, sier Sharot.

Amygdala er en del av hjernen som blant annet er knyttet til stress og angst. Den kalles gjerne mandelhjernen, fordi den er formet som nettopp en mandel.

I studien ble deltagerne delt opp i par, for så bli observert mens de var koblet til hjerneskanner.

Deltagerne ble vist bilder av en glasskrukke fylt med penger, og oppmuntret til å råde partneren – som ikke kunne se innholdet i krukken like godt som dem– til å fortelle hvor mye penger som var i krukken.

Uten å be deltagerne direkte om å være uærlige, ga forskerne dem ulike insentiver til å være det. Blant annet sa de til deltagerne at hvis de fikk partneren sin til å tro at det var mer penger i krukken enn det egentlig var, ville de få en større del av pengepremien i krukken.

Forskerne fant at hvis deltagerne tjente på å være uærlige, var de mer tilbøyelige til å lyve. Og desto mer de løy, desto mindre lyste amygdala opp.

– Hvis noen lyver igjen og igjen, så får de ikke lenger noen emosjonell respons fra hjernen om at dette er galt. Og når den emosjonelle responsen uteblir, blir det å lyve stadig mer komfortabelt, sier Sharot og forklarer:

– Ta for eksempel en person som snylter på skatten. Første gangen hun gjør det, føler hun seg sannsynligvis både skyldig, redd eller nervøs. Men over tid, når skattemyndighetene ikke merker noe og hun lyver om det igjen og igjen, blir snyltingen etterhvert mye enklere å takle.

seinfeld truth lie george costanza jerry seinfeld

Via Science Daily og CNN.

Toppbilde: Bill Clinton. Lisensiert av Pixabay

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.