Denne uken åpnet Cambridge-universitetet et tverrfaglig institutt for studien av kunstig intelligens, skriver The Guardian. Det er døpt Leverhulme Centre for the Future of Intelligence, eller LCFI.

Blant dem som var til stede for anledningen, var Stephen Hawking – vår tids kanskje mest berømte vitenskapsmann. Han adresserte forsamlingen med både kloke, og ganske strenge, ord.

– En bruker mye tid på å studere historie. Og la oss være ærlige, det er stort sett en historie om dumhet, sa han, og fortsatte:

– Det er en velkommen forandring at folk heller skal studere intelligensens framtid.

En kunstig intelligens som vender seg mot sin skaper er et populært tema i populærkulturen. Kanskje mest kjent er Skynet fra «The Terminator».

Også mange som virkelig har peiling på disse tingene – inkludert Hawking – er genuint redd for at noe skal gå skeis. Men det vil ikke si at han er imot utviklingen, den er det uansett for sent å stanse.

– De potensielle fordelene ved å skape intelligens er enorme. Vi kan ikke forutse hva vi kan oppnå når vi forsterker hjernene våre med AI. Kanskje denne teknologiske revolusjonen vil gi oss verktøy som kan reparere noe av skaden utøvet mot naturen av den forrige – industrialiseringen. Og vi vil helt klart sikte mot å endelig utrydde fattigdom og sykdom, sa Hawking ifølge The Guardian.

– Alle aspekter ved livene våre vil bli forandret. Kort sagt: Suksess i å skape en AI kan være det største som har skjedd i vår sivilisasjons historie.

Den må bare utvikles på en trygg, åpen og god måte.

Hawking har tidligere, sammen med blant andre Elon Musk, engasjert seg i Future of Life Institute – en interesseorganisasjon som blant annet jobber for nettopp det å unngå at kunstig intelligens skal utslette vårt eksistensgrunnlag på jorda.

Musk har på sin side investert milliarder for å utvikle AI på en trygg og bærekraftig måte – med åpen kode – gjennom i OpenAI-initiativet.

– Vårt mål er å videreutvikle kunstig intelligens til hele menneskehetens fordel, fristilt fra kravet om en økonomisk gevinst, skrev OpenAI-teamet i bloggposten som annonserte milliardinitiativet, i desember i fjor.

Forresten, sånn på tampen: Nedenfor kan du se Stephen Hawking synge Monty Python.

Toppbildet: Hawking i vektløs tilstand. Jim Campbell/Aero-News Network

National Geographic