Med minst 100 milliarder planeter i Melkeveien skulle man tro at minst én av dem hadde en rase med supersmarte romvesener. Så, hvorfor har vi aldri sett snurten av E.T., selv etter årtier med søk etter intelligent liv i det ytre rom?

Dette spørsmålet har lenge plaget forskere, men nå mener Englands mest kjente partikkelfysiker, professor Brian Cox ved Universitetet i Manchester, at han har funnet svaret på den hjernekløende gåten.

Og, bare så du er advart før du leser videre: Dette er ingen lystig teori som lover godt for fremtiden.

Ifølge Cox har vi ikke fått kontakt med romvesener fordi de trolig allerede har utryddet seg selv. I et intervju med New York Times uttaler fysikeren at romvesene sannsynligvis har blitt utslettet av atomkrig, skapte klimaendringer eller andre trusler som har fulgt med utviklingen av avansert teknologi.

–  Det kan være at en ekstrem utvikling innen vitenskap, teknologi og programmering til slutt overgår utviklingen av politisk ekspertise og systemer i disse sivilisasjonene. Dette fører til syvende og sist til katastrofe og selvdestruksjon, sier Cox.

funny thor funny gif what should we call me wswcm

Med andre ord: Vi har ikke sett tegn til intelligent liv fordi de sivilisasjonene som en gang eksisterte nå er borte. Så, hva med de romvesenene som nå eksisterer der ute et sted? Vel, trolig har de ennå for primitiv teknologi til å få kontakt med oss, eller til å gjøre seg synlige, ifølge teorien.

Og det tristeste av alt:

– Vi kan være i ferd med å havne i den samme posisjonen her på jorda, at vi til slutt utsletter menneskeheten, legger Cox til.

Virkelig opppløftende greier, dette …

Undringen over mangelen på romvesen-møter er ikke ny. Spørsmålet ble for første gang teoretisert av Enrico Fermi – fysikeren som bygde den første atomreaktoren. Allerede i 1950 stilte han det tilsynelatende enkle spørsmålet: Hvor er romvesenene? For ifølge Fermis utregninger og odds, kunne romvesenene – selv med primitive raketter – ha kolonisert galaksen i løpet av rundt ti millioner år.

– En løsning på Fermi-paradokset, er at det rett og slett ikke er mulig å drive – for ikke å glemme opprettholde – en verden som besitter kraften til å ødelegge seg selv, og som trenger globale, kollaborative løsninger for å forhindre det, sier Cox.

Kanskje er rett og slett vår beste sjanse til å finne liv å lete etter bakterier eller encellede organismer på en planet utenfor solsystemet med hav på overflaten. Det er vi tross alt godt i gang med.

Eller burde vi snarere bruke kreftene på å kolonisere andre planeter, mens vi tvinner tommeltotter og bare venter på at vi skal ødelegge oss selv?

Toppbilde: pixabay

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.