I 1873 kom boken ut som la frem en utrolig reise: Jorden rundt på 80 dager.

Det har jaggu skjedd mye på snaue 150 år. For det er også på 80 dager at Elon Musk vil sende mennesker hele veien til Mars.

Enda mer hårreisende er det at han der på planeten, innen 40 til 100 år, vil etablere en millionby.

Det kom frem i går, fra scenen under den 67. internasjonale romfartskongressen i Guadalajara, Mexico, da SpaceX-gründeren viste frem selskapets «Interplanetariske transportsystem» (ITS).

Dette involverer gigantiske, gjenbrukbare raketter som tankes opp i bane rundt jorda, og skal frakte minst 100 kolonister av gangen til Mars.

Se denne filmsnutten og forbered deg på gåsehud:

Raketten skal fyres opp fra Cape Canaveral i Florida, der det allerede bygges en rampe for den, ifølge The Verge. Fartøyet blir så stort at det ville passet inn blant skyskraperne i New York.

42 kraftige Raptor-thrustere skal stå for fremdriften, hver av dem tre ganger så effektive som motorene som selskapet bruker på dagens Falcon 9-raketter.

Denne nye thrusteren er ingen fantasi, den ble nemlig testet for første gang denne helgen.

Når Raptor-motorene har løftet beistet til himmels, og sendt passasjerene trygt i bane rundt jorda, returnerer det første leddet til rampen for å hente mer drivstoff. Den sendes så straks opp igjen, for tanking.

Prosessen kan gjentas tre til fem ganger før kursen endelig rettes mot vår fjerne, røde naboplanet. Ombord romskipet skal det være både restaurant og treningsrom, og passasjerene kan nyte spill og filmer, skal vi tro Musk.

Illustrasjon: SpaceX

Illustrasjon: SpaceX

Du er tilgitt om du føler at alt dette føles litt som science fiction. SpaceX har oppnådd mye på kort tid, men har fortsatt ikke hatt en bemannet ferd overhodet, og fikk også et tilbakeslag da en av deres raketter eksploderte på rampen for noen uker siden.

Per i dag er dette i alle fall like dyrt som det er ambisiøst – det må koste milliarder for hver passasjer, skriver Wired.

Men Musk selv håper at ny teknologi, lettere materialer og gjenbrukbare raketter som utvikles over de neste årene, snart kan presse prisen ned i 200 000 dollar (1,6 millioner kroner) eller mindre, per person.

Ikke kjøper man nødvendigvis en enveisbillett, heller. Skipet vil kunne lande mykt på Mars og returnere til jorda – for å hente nye passasjerer og sette av sted igjen. De som vil være med tilbake, har muligheten.

Musk vil komme i gang allerede på 2020-tallet – sett at pengene og teknologien er på plass.

Illustrasjon: SpaceX

Illustrasjon: SpaceX

For Musk handler ikke alt dette bare om utforsking – men om overlevelse.

Slik han ser det, har menneskeheten nå alle sine egg i én kurv. Én fulltreffer fra en stor asteroide, så snakker vi snipp, snapp snute – slutten på eventyret.

Hvis ikke vi da har kolonister på Mars, og forbi, som kan vende tilbake.

Er alt dette realistisk, og om så kort tid? Musk er kjent for å være optimistisk med tid, men han har også gjentatte ganger utrettet utrolige ting gjennom sine mange selskaper. Han satser skyhøyt, og bare tiden vil vise om han flyr for nærme sola – så å si.

Å etablere en permanent sivilisasjon på Mars er uansett ikke en visjon han bærer på alene. Kanskje er dette menneskehetens naturlige neste skritt.

På NatGeo i november kommer det en helt ny serie om den første gruppen astronauter som skal etablere en koloni der borte, i år 2033. Den heter «MARS», og du kan se en sniktitt her:

Hele presentasjonen til Musk kan du se i vår forhåndsomtale fra i går.

National Geographic