For ivrige platesamlere er det knapt noen utgivelse som kan karakteriseres å være for obskur. «Jo sjeldnere, desto bedre» er ofte mottoet til dem som bruker time etter time på å bla seg gjennom bunker av vinyl på jakt etter godbiter.

Likevel: Det er én plate samlerne aldri får tak i. I hvert fall ikke samlere fra denne planeten.

I 1977 satte et team ledet av astrofysiker og amerikansk nasjonalhelt Carl Sagan sammen en innspilling i forbindelse med oppskytningen av romsondene Voyager 1 og Voyager 2.

Meningen var at sondene skulle ta med seg disse innspillingene, samt tegninger, diagrammer og fotografier, som kunne lære eventuelle fremmede sivilisasjoner om livet på jorda.

En slags flaskepost til annet intelligent liv i verdensrommet, som Sagans kone og samarbeidspartner, Ann Druyan, nylig formulerte det i et intervju med Morgenbladet (ikke på nett).

Gullplaten festes på Voyager 1. Foto: NASA

Gullplaten festes på Voyager 1. Foto: NASA

Innspillingene bestod både av lyder og musikk, og ble presset på to vinylplater med trekk av gull og kobber.

Voyager 1 ble skutt opp i 1977, den 5. september. Det er det første og eneste menneskeskapte objektet som har forlatt solsystemet, en milepæl den nådde på sensommeren 2012 (selv om dette selvsagt avhenger av hvor du definerer solsystemets slutt). Også Voyager 2 vil forlate solsystemet innen nær fremtid.

Forestill deg så at du er et hipster-romvesen som tilfeldigvis har snublet over en av sondene ett eller annet sted i det uendelig universet. På den bærbare vinylspilleren din får du lyd i platen til Sagan & co.

Hva får du da høre?

Først og fremst en kakafoni fra vår verden. Du får hilsninger på 55 språk, høre lyden av barnegråt og et tog som passerer.

Deretter: Musikk – blant annet Chuck Berrys «Johnny B. Goode», en peruansk bryllupssang, en snutt fra Bachs Brandenburgkonserter.

Nå kan du faktisk få muligheten til å forestille deg hvordan romvesenene kommer til å reagere i møtet med disse platene. Ifølge New York Times planlegger nemlig et knippe entusiaster å gi ut disse innspillingene på en trippel vinylboks.

En Kickstarter-kampanje ble lansert onsdag for å finansiere utgivelsen, som kommer til å koste deg voksne 98 dollar pluss frakt.

– Jeg hørte om dette første gang da jeg var sju år gammel, at noen hadde laget meldinger til mulig intelligent liv der ute. Det satte i gang noe i fantasien, og ideen har alltid vært der hos meg, forteller initiativtaker David Pescovitz til NY Times.

NASA har tidligere sluppet mye av dette materialet på CD-ROM, og lydene er lagt ut på deres Soundcloud-side.

Men dette blir altså første gang at utgivelsen blir samlet på vinyl.

Boksen blir designet av veteranen Lawrence Azerrad, som blant annet har laget cover for Wilco og The Beach Boys. Det blir definitivt lekkert, selv om platene blir presset på gullfarget vinyl og ikke i ekte gull og kobber.

Den mest eksklusive pressingen er fremdeles forbeholdt dem der ute.

National Geographic