Forskerne som behandler data fra Mars-roveren Curiosity, mottok for noen dager siden en del bilder som ser merkelig kjente ut.

– Forskerteamet til Curiosity er henrykte over å ha fått være med på denne road trip-en gjennom Amerikas sørvestlige ørken, på Mars, sier Ashwin Vasavada fra NASA’s Jet Propulsion Laboratory, i en nyhetsoppdatering.

Roveren har nemlig sendt hjem noen utrolige nærbilder av steinformasjoner som er slående likt det en kan finne i dette området av USA.

 

Samtidig er bildene langt mer enn bare en … kuriositet. De kan gi uvurderlig innsikt i Mars’ geologiske historie.

Curiosity befinner seg i området Murray Buttes, ved foten av Mount Sharp. En «butte» er en ås med flat topp og steile sider, lik dem du gjerne ser i klassiske western-filmer.

Disse åssidene viser lag på lag med stein, og er som et vindu inn i fortiden for forskerne. Det vi ser på, nærmere bestemt, er levninger av sand som ble blåst ned etter formasjonen av Mount Sharp.

Sanden formet dyner som i tur ble gravd ned, ble kjemisk endret av grunnvann, og senere gravd opp igjen gjennom erosjon. Resultatet er landskapene vi ser i dag.

Forskerne er i gang med å sette sammen bildematerialet til et stort panorama.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Mount Sharp ligger i sentrum av Gale-krateret, der Curiosity landet for litt over fire år siden, den 6. august 2012.

Roveren har vært i Murray Buttes-området i omtrent en måned, og vil nå begynne å bevege seg lenger opp i fjellet.

I mellomtiden kan du lete etter Mars på nattehimmelen – der den er synlig for det blotte øye, som en litt rødlig stjerne – og beundre det faktum at det kjører en rover rundt der, som «beamer» data tilbake gjennom et tomrom på mange millioner mil.

National Geographic