Det er mye som skurrer med motoren som er kjent som «EmDrive» eller «Cannae Drive».

Skulle den vise seg å fungere, vil det stride med Newstons bevegelseslover – noen av fysikkens mest fundamentale prinsipper.

Du vet: «Enhver virkning har alltid og tilsvarende en motvirkning», og så videre.

EmDrive skaper (i teorien) fremdrift fra mikrobølger som fanges i et kammer, og derfra produserer akselerasjon uten å reagere med noe annet stoff eller produsere noen form for utslipp til å balansere fremdriften.

Og likevel skal det gå sabla fort. Den skal være effektiv nok til å sende mennesker til Mars på bare ti uker.

Men, altså: Dette er omtrent som å skulle legge frem en el-bil som er mye kjappere enn alle andre biler på markedet – og som aldri må lades.

Ikke rart at vitenskapsmiljøet mildt sagt har vært skeptisk, helt siden konseptet først ble presentert av den britiske ingeniøren Robert Shawyer kort etter årtusenskiftet.

Senere har en påstått å observere at prototyper skaper fremdrift under tester i vakuum, men det er ingen fagfellevurderte studier som bekrefter dette.

Men! Nå skjer det mye på en gang.

Først hevdet IFLScience, for noen dager siden, å ha fått bekreftet at nettopp en fagfellevurdert studie skal publiseres, i desember-utgaven av tidsskriftet «Journal of Propulsion and Power». Dette utgis av The American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA).

Rettere sagt: De fikk bekreftet at en studie skal publiseres, men ikke hva den konkluderer.

cannae

Etterpå skriver blant andre Popular Mechanics at Guido Fetta, som har designet avleggeren Cannae Drive, vil avgjøre debatten en gang for alle ved å simpelthen prøve en slik oppe i verdensrommet.

Der vil den enten produsere fremdrift – eller ikke.

De skal ha laget en miniatyr av motoren som kan drive en «CubeSat» (bildet over), en type miniatyr-satellitt som er mye brukt i forskning. Det går frem av prosjektets nettside.

Faktisk er det flere som har kastet seg på kappløpet med å være den første til å demonstrere en fungerende EmDrive, inkludert en tysk ingeniør som har satt i gang en kronerullingskampanje for å skyte opp sin egen prototyp.

Vi venter i spenning. Iblandet en god del skepsis.

National Geographic