NASAs mest aktuelle eventyr for tiden er romfarkosten Juno, som akkurat mens du leser dette går i bane rundt solsystemets største og skumleste planet — Den mektige Jupiter.

Juno nådde frem til Jupiter 4. juli, etter en fem år lang reise gjennom rommet. Perioden fra juli og frem til nå har Juno brukt til å komme i riktig bane rundt gasskjempen.

Det er ikke uproblematisk.

Det er flere grunner til at Jupiter er den skumleste planeten i solsystemet. Ikke bare har gasskjempen et voldsomt gravitasjonsdrag, den genererer også ekstreme mengder stråling, og nettopp dette har gjort at Junos kameraer har vært avslått i store deler av tiden.

Både kameraet og mange av de følsomme instrumentene ombord på Juno ligger lagret i en spesiell boks av tykt metall, og instrumentene skrus kun på når de skal brukes. 

Og det skal de definitivt nå.

De forrige bildene som Juno tok av Jupiter kan du se nedenfor her.

Ikke så frøktelig imponerende, men ha i bakhodet at bildene er tatt for fire dager siden, på en avstand av 2,7 millioner kilometer.

Fire dager i romsondefart er ganske mye, og Juno befinner seg nå på en tusendel av den avstanden — og bildene ventes å bli fantastiske.

4000 kilometer høres kanskje mye ut, men i astronomisk sammenheng er dette omtrent så nærme man kan komme. Faktisk så kommer Juno til å snidde skylaget i toppen av Jupiters atmosfære.

Juno skal gjøre til sammen 36 slike nær-passasjer i løpet av de neste to årene, og på hver fly-by kommer alle Junos instrumenter, inkludert det høyoppløselige Juno-cam-kameraet til å være påslått.

Vi sitrer av spenning, men selv om bildene blir tatt i dag (faktisk akkurat nå), drøyer det fremdeles noen dager før vi får sett bildene.

Ifølge en pressemelding fra NASA vil bildene bli offentliggjort først mot slutten av neste uke.

Da er det bare å krysse fingrene for at alt går som planlagt.

Via Space.com

Bilder: NASA

National Geographic