Ifølge New Scientist har astronomen Michele Bannister fra Queens University i Belfast tvitret følgende kryptiske melding:

Skjermbilde 2016-08-16 kl. 10.36.51

Årsaken til dette er oppdagelsen av et såkalt TNO, et transneptuniansk objekt. Det høres spennende ut, og det er det også, men TNOer er simpelthen bare en betegnelse for et objekt som går i bane utenfor Neptun.

Slik sett er også «planeten» Pluto et transneptuniansk objekt, og hittil kjenner forskerne til mer enn 1000 slike.

Med andre ord: Ikke noe uvanlig — Men det er likevel noe helt spesielt som skiller dette TNOet fra andre.

Da forskerne først fikk øye på dette TNOet var det 160 000 ganger svakere i lysstyrke enn Neptun. Man vet lite om det foreløpig, men regner med at størrelsen kan ligge rundt 200 kilometer i diameter.

Det er langt mindre enn en planet, men likevel stort nok til å dekke et middels norsk fylke.

Tilbake til det rare og mystiske: Mens forskerne observerte objektet la de merke til  at det bevegde seg nesten «loddrett» oppover.

Alle de andre planetenes bane ligger mer eller mindre på samme plan, og de beveger seg også samme vei rundt solen — men det gjør ikke dette TNOet — Det beveger seg motsatt vei.

For å oppsummere: Forskere har nå funnet et mystisk objekt som beveger seg både «baklengs» rundt solen — og det har  en bane som går på tvers av de andre planetenes.

– Dette viser at det er mer som foregår i vårt eget solsystem enn vi er klar over, sier Matthew Holman til New Scientist.

Det store spørsmålet nå er hva som kan har forårsaket dette, og hvordan objektet havnet i denne banen.

Toppbilde: ESO

Via New Scientist

National Geographic