Det ble en humpete reise, men det endte ikke så verst for Harry Potter og hans medtrollmenn. Kanskje kan trollmannen med lynarret i panna stoppe Donald Trump også?

En fersk studie hevder i hvert fall at å lese Harry Potter-bøkene vil resultere i en mer negativ oppfatning av den republikanske presidentkandidaten. Ikke nok med det, men jo flere av de sju bøkene man leser, dess større effekt har det.

Selv etter å ha tatt hensyn til faktorer som påvirker amerikaneres holdning til Trump; kjønn, alder, utdanningsnivå, religion, omgangskrets og til og med hvilket parti de spurte identifiserte seg med, forble Harry Potter-faktoren like sterk. I overkant av 1100 amerikanere har svart på undersøkelsen. De har gitt opplysninger om sitt Potter-konsum og holdninger til temaer som vanntortur, dødsstraff og behandlingen av muslimer og homofile, i tillegg til hvor godt de liker Donald Trump på en skala fra 1-100.

Tallenes tale er klare, for hver leste Harry Potter-bok faller Trump-beundringen med 2-3 poeng på skalaen, noe som tilsvarer rundt 20 poeng ─ like stort utslag som partitilhørighet gjør. Partitilhørighet har imidlertid ingenting å si for hvor mange Potter-bøker man har lest ifølge studien.

Studien har bærer det flotte navnet «Harry Potter and the Deathly Donald?», og er skrevet av professor i politisk forskning og kommunikasjon ved Universitetet i Pennsylvania, Diana Mutz.

– Fordi Trumps politikk generelt sett regnes som det motsatt av verdiene som forfektes i Harry Potter-serien, kan eksponering til Potter-bøkene påvirke hvordan amerikanere responderer på Donald Trump, skriver Mutz i studien. Harry Potter-bøkene har solgt mer enn 450 millioner kopier over hele verden.

For å teste hypotesen fokuserte Mutz på tre kjernetemaer fra Harry Potter:

  • Verdien av toleranse og respekt for forskjeller
  • Motstand av vold og straff
  • Motstand av autoritarianisme

I hvert av tilfellene påpeker Mutz at Donald Trumps budskap er det motsatte av lærdommene som formidles i Harry Potter, og nærmere verdiene til seriens største skurk, Fyrst Voldemort.

Studien er naturligvis også full av eksempler, som blant annet:

Harry og vennene hans blir nesten som talsmenn å regne for de undertrykte husalvene og motsetter seg Voldemorts søken etter å renske ut alle som ikke er fullblodstrollmenn. Trump er også kjent for å være relativt frittalende og har snakket om å stenge muslimer ute av USA, og snakket nedlatende om grupperinger av alle slag, kvinner, meksikanere, asiater og handikappede.

Et annet eksempel er Harry Potter-seriens fremming av ikke-voldelige løsninger på konflikter. Mens Harry og gjengen konsekvent forsøker å unngå unødvendige forbannelser, smerte og tortur er Voldemort er villig til å plage og drepe over en lav sko. Trump har flere ganger snakket varmt om vanntortur, og kjemper for retten til å drepe terroristers familiemedlemmer som et avskrekkingsmiddel.

Om Harry Potter også kan bekjempe Trump også gjenstår å se, men Mutz tror Harry Potter-fans kan spille en viktig rolle i utviklingen av samfunnet.

– Gjennom hele serien beseirer kjærlighet og godhet aggresjon og fordommer konsekvent. Det er et kraftig, positivt tema, og det er ikke overraskende at leserne forstår det underliggende budskapet i historien og røres av det. Harry Potters popularitet over hele verden kan utgjøre en forskjell, ikke bare i det amerikanske valget, men i valg over hele Europa hvor aggressive og dominerende kandidater er involvert, sier Mutz.

harry-potter-hermione-granger-run-hug

Studien er publisert i en spesialutgave av Political Science and Politics i forbindelse med høstens presidentvalg i USA.

Via Science Daily

Toppfoto via www.theodysseyonline.com

National Geographic