For nøyaktig 47 år siden var tre mennesker på vei til månen for første gang. Nå kan du få oppleve hvordan det var å være inne i Apollo 11.

Litt over halv ni om morgenen 16. juli 1969 startet Neil Armstrong, Edwin Aldrin og Michael Collins sin ferd mot et sted hvor ingen mennesker har satt sine ben tidligere; månen. Ved hjelp av VR-teknologi kan du nå oppleve hvordan det var å være inne i rommodulen, «Columbia», som de tre astronautene returnerte til jorden i.

Screenshot_2016-07-21-16-01-12[1]

Åpner du denne linken på smarttelefonen din vil du sendes rett inn i «Columbia», og du kan bruke kompatible VR-briller for å kikke deg rundt inne i modulen. Har du ikke 3D-briller eller kraftig nok telefon, er det også mulig å besøke modulen i nettleseren din, og se deg rundt ved hjelp av musa.

Modellen av «Columbia» er laget ved å 3D-scanne innsiden og utsiden av konstruksjonen med laser. Teamet som sto for scanne-jobben, Smithsonian Institution, satt igjen med 7 terrabyte med data etter å ha brukt to uker på å scanne modulen. Denne svært detaljerte modellen gjør det mulig å oppleve romskipet på en måte som ikke er mulig om du besøker Smithsonian luft- og romfartsmuseum.

Under scanningen fant teamet flere tilfeller av tidligere ukjent «grafitti» skriblet ned av astronautene. Dette var alt fra beskjeder fra jorden, til en hjemmesnekret kalender. Med slike nyoppdagede detaljer kan kuratorer få en bredere forståelse av hvordan oppdraget ble gjennomført.

Er du så heldig å ha en 3D-printer, har Smithsonian gjort all dataen sin tilgjengelig, så du kan laste ned og 3D-printe din egen lille versjon av modulen.

 

National Geographic