Å sy sammen åpne sår er kanskje en av de mest primitive medisinske behandlingene vi har. Men nå kan det snart bli andre boller.

I stedet for å simpelthen bli sydd sammen som et par med hullete bukser, lover en gjeng forskere, ledet av ingeniører fra universitetet i Massachusetts, at morgendagens medisinske sytråder skal fortelle medisinpersonell hvordan sårene leges.

I tråden, bestående av alt fra bomull til svært sofistikerte syntetiske stoffer, har forskerne klart å bygge inn elektronikk og annen nanoteknologi for å lage høyteknologiske sting. Tråden kan samle inn diagnosedata, som temperatur, pH og glukosenivåer, og den kan til og med merke om en infeksjon er på vei.

Når – og om – stingene blir tatt i bruk, skal de kunne sende den innsamlede dataen til smarttelefoner og datamaskiner, noe som vil gi medisinsk personell innblikk i en skade i sanntid. Forskerne tror tråden kan brukes til mer enn bare å sy sår. De mener også at trådene kan bygges inn i organer, ortopediske implantater og kanskje strikket eller sydd inn i smarttekstiler med andre formål.

Så langt er smarttråden kun testet på rotter i laboratorier. Forskningsrapporten ble nylig publisert i journalen Microsystems and Nanoengineering.

 

Via: Popular Science

National Geographic