Onsdag kveld. Utelukkende crap på TV, og facebookfeeden din har sjelden vært døllere. Du kjenner en følelse inne i deg… Et behov som ikke er tilfredsstilt. Et sug etter noe søtt og godt.

Ønsket om å fylle magen med sukker og fett (gjerne i kombinasjon) trumfer all logisk motstand, og slik blir veien til Foodora eller godteriskuffen kort for mange av oss — og tilsvarende lang til treningssenteret.

Nå kan det se ut som forskerne er på sporet av en vaskeekte kur for søtsug.

For knappe fem dager siden gikk det ut en pressemelding fra Imperial College i London som forklarer at forskere tror at søtsug og ønske om kaloririk mat enkelt kan «skrus av» i hjernen.

Måten man gjør dette på er ved å spise et stoff som er basert på molekylet inulin-propionat ester som produseres av bakterier i tarmfloraen.

Når man får i seg dette stoffet reduserer ønsket om å spise kaloririk mat som for eksempel sjokolade kake og pizza.

I studien tok forskerne for seg en gruppe på 20 personer og fôret dem med to typer milkshake.

Den ene typen milkshake inneholdt et fiber som kalles inulin, og det andre kalles inulin-propionat ester.

Etter å ha drukket milkshaken ble forsøksdeltakerne scannet i MRI-maskiner mens de fikk se bilder av deilig, kaloririk mat.

Deltakerne som hadde drukket inulin-propionat ester hadde langt lavere utslag i områdene av hjernen som kontrolerer søtsug-relaterte følelser.

Etter forsøket fikk deltakerne spise så mye pasta med tomatsaus de ville, og der viste det seg igjen at de som hadde drukket inulin-propionat ester spiste 10 prosent mindre enn de andre.

– Vi utviklet inulin-propionat ester for å finne ut hvilken rolle stoffene som produseres i tarmfloraen spiller for helsen vår. Studien viser tydelig at signaler som produseres i tarmfloraen er viktige for regulering av apetitt og valg av matvarer, sier doktor Douglas Morrison fra universitetet i Glasgow.

Dette er nok et funn som viser at bakteriene i tarmen er med på å regulere søtsuget og apetitten vår, og på sikt kan man kanskje produsere stoffet inulin-propionat ester som kosttilskudd.

 

Via Science Daily

Toppbilde: Pixabay

National Geographic