Det blir mye Jupiter-relatert stoff i feeden de neste dagene, men det er tross alt ikke uten grunn. Nå er det kun 24 timer igjen til NASAs romfartøy Juno kommer frem til Jupiter — solsystemets ubestridte kjempe (hvis vi ser bort fra solen, da).

Fartøyet har vært på reise i hele fem år, og nå, helt på tampen av reisen kommer de første spennende resultatene tikkende inn.

Denne gang i form av lyd.

Som den smartingen du er vet du jo godt at det ikke finnes noe lyd i verdensrommet, men dette er altså målinger fra instrumenter ombord på Juno som er «oversatt» til lyd.

Det vi hører her er først en mildt sagt skummel bakgrunnslyd, før vi plutselig hører smellet av det såkalte buesjokket.

Buesjokk kalles også baugsjokk (eller bow shock på engelsk) og er ifølge Wikipedia en grense mellom en magnetosfære og en såkalt ambient materie.

Litt enklere forklart: Buesjokket er grensen hvor hastigheten på solvinden plutselig går kraftig ned som følge av at den nærmer seg magnetopausen

Og lyden? Den høres slik ut:

 

NASAs lydopptak fra Jupiter hører du selvfølgelig også på Soundcloud:

 

Juno Spacecraft by NASA

Det blir mye Jupiter-stoff i dagene fremover, og vi krysser fingrene for at alt går bra når lille Juno kommer frem i morgen!

Toppbilde: Hubble

 

 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.