I en spektakulær pressemelding fra kunstbokforlaget «Den Gyldne Banan» kommer informasjon om tre ting som interesserer Natgeobloggen: Jazz, stjernestøv og mikrometeoritter.

Herlig psykedelisk — men dette er mer vitenskapelig og spennende enn det kan høres ut ved første gjennomlytting.
Forskere har nemlig lett etter såkalt «stjernestøv», altså små mineralpartikler fra verdensrommet, i over 100 år.

Mikrometeorittene har blant annet blitt funnet dypt nede i ismassene på Sydpolen, men nå har en norsk amatørforsker utviklet metoder slik at vi alle kan finne dem i nærheten av der vi bor – for eksempel i nærmeste takrenne.

En olivin mikrometeoritt på størrelse med et lite sandkorn, ca. 0,3 mm.

Mannen bak det hele heter Jon Larsen, og tilfeldigvis er han også gitarist i jazzkvartetten Hot Club de Norvège, et hardt turnerende band som foreldrene dine garantert har vært borte i.

I syv år har Jon Larsen gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv, det eldste og mest langreiste stoffet som finnes i Solsystemet.

Etter tusenvis av prøver fikk han tidligere i år et voldsomt gjennombrudd:

Ved hjelp av grundige analyser utført ved Natural History Museum i London, kunne professor Dr Matthew Genge, verdens fremste ekspert på mikrometeoritter, bekrefte noe mange forskerne mener er umulig:

Nemlig at det med enkle midler går an å skille de langreiste romsteinene fra menneskeproduserte partikler.

Er dette mikrometeoritter eller ordinære sandkorn. Musiker og meteoritt-entusiast Jon Larsen mener han vet svaret. FOTO: Jan Braly Kihle og Jon Larsen.

 

Oppdagelsen har gjort at Larsen nå er blitt invitert til å presentere sine funn ved en forskerkonferanse om temaet mikrometeoritter, i Berlin nå i sommer.

But wait, there’s more…

I en herlig blanding av kunst, kommers og vitenskap presenterer den norske amatørforskeren/jazz-fantasten sine oppdagelser i form av en bok.

Boken inneholder mer enn 1.500 bilder av mikrometeoritter, som når de vises i forstørret utgave virkelig er et nydelig syn.

Mikrometeoritt funnet i nærheten av St. Petersburg i Russland.

 

Dette er første gang mikrometeoritter er fotografert i farger, og bildene er så forbløffende at en gruppe amerikanske forskere ifølge forlaget har uttalt at dette umulig kan stemme, og at det må dreie seg om humbug.

Imidlertid er de norske mikrometeorittene verifisert, og boken inneholder dessuten en praktisk del med tips til hvordan du med enkle midler kan gå på jakt etter stjernestøv der du er.

Fett.

Larsen er også involvert i Project Stardust, som du kan lese mer om her, og følge på Facebook her.

Mikrometeoritt (~0.15 mm) av kryptokrystalinsk type, med kjerne av nikkel/jern. Foto © Jan Braly Kihle og Jon Larsen.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.