Se opp! Er det Superman? Iron Man? Eller kanskje New Age Man? Nei. Det er ingen av delene — Si hei til US Special Forces’ planer for sine soldater.

Dette kan bli noe av det mest nerderiske og spektakulære den militære verden har sett siden introduksjonen av night vision.

Utviklingen mot en fungerende «Iron Man»-drakt for amerikanske soldater er på god vei, og spesialstyrker som Navy SEALS skal ta de første prototypene i bruk allerede i 2018.

Systemet kalles TALOS og består av mye rart som vi ikke kommer til å få høre om før om 10-15 år, men et par ting har lekket ut:

TALOS står for «Tactical Light Operator Suit» og er i prinsippet et eksoskjelett som skal gi økt styrke, mobilitet, utholdenhet og beskyttelse. 

Eksoskjelett er ikke så avansert på tegnebordet, men i praksis er det vanskelig å få med seg en energikilde som er kraftig nok til at det er noe vits i å drasse med seg drakten til farlige strøk.

En av løsningene på dette er utrolig nok bensinmotorer. Små, spesiallagde forbrenningsmotorer modellert på wankel-prinsippet, som blant annet har blitt brukt i Mazda RX7 og RX8.

TALOS-motorene er miniatyrisert og skal visstnok være helt stillegående, med en effektivitetsgrad på hele 60 prosent. Etter planen skal drakten yte inntil 12 kilowatt i 12 timer — og samtidig være liten og smidig nok til at man kan ha den på seg under uniformen.

I følge Nextbigfuture skal de utelukkende brukes til å produsere strøm til draktens batterier.

Mer om dette kan du lese her, og mer om motorene kan du se i videoen nedenfor:

Med en slik motor i ryggsekken kan eksoskjelettet gi soldatene muligheten til å bære mye tyngre last, og bevege seg lynraskt over store avstander.

Forbrenningsmotorer klinger ikke helt sci-fi i våre ører, men det gjør derimot nyheten om hvordan special ops-soldatene skal beskyttes mot fiendtlige skudd.

I et samarbeid mellom MIT og det polske firmaet Moratex utvikles en slags skuddsikker vest som kalles «Liquid Armour».

Prinsippet bak «Liquid Armour» baserer seg på en væske som kalles STF (Shear-Thickening Fluid), i prinsippet det samme som andre ikke-newtonske væsker som for eksempel den kjente blandingen av potetmel og vann.

Denne væsken reagerer på trykk, og plasseres i en tynn pose rundt soldatens kropp. Hvis et prosjektil treffer posen med STF-væsken vil den bli steinhard i løpet av noen millisekunder.

Grafikk: Daily Mail

I tester responderer STF-teknikken langt bedre enn kevlar. Ved direkte treff vil kevlar deformeres og la prosjektilet skape inntil 4 centimeter store fordypninger i drakten, mens STF-teknikken angivelig holder seg under én centimeter.

Foreløpig er STF-teknikken testet ut med prosjektiler som beveger seg med hastigheter på 450 meter i sekundet, men kjenner vi US special ops og DARPA rett har de allerede noe mye råere på lager.

Via CNN/Nexbigfuture 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.