Akkurat nå er planeten Mars nærmere jorden enn den har vært noengang de siste 11 årene.

I den anledning har det aldrende romteleskopet Hubble igjen rettet linsen mot den røde planeten i stedet for å fotografere fjerntliggende galakser, slik det vanligvis gjør.

Dette bildet ble tatt 12 mai, på et tidspunkt da Mars befant seg «kun» 80 millioner kilometer fra jorden. I astronomisk sammenheng er ikke dette mer enn en hårsbredd, men resultatet er i alle tilfeller imponerende.

Mars er nemlig hverken spesielt stor (mindre enn jorden) eller lyssterk. Så selv om vi er vant til å se fantastisk fargesterke og krystallklare bilder fra Hubble, er det viktig å ha i bakhodet at de objektene som Hubble vanligvis fotograferer gjerne er flere hundre tusen lysår i diameter — og skinner med kraften til milliarder av stjerner.

En av grunnene til at Hubble plutselig har interessert seg for planeten Mars er at solen og Mars nå befinner seg på hver sin side av jorden. At Mars i tillegg er nærmere gjør at planeten lyser sterkere på nattehimmelen.

Mot slutten av måneden vil Mars ifølge Space.com og ESA komme enda nærmere, med en minsteavstand på «kun» 73 millioner kilometer.

Avstanden mellom jorden og Mars varierer konstant. I 2003 var avstanden rekordlave 55 millioner kilometer — nærmere enn de har vært noen gang de siste 60.000 år.

Det nye bildet av Mars er tatt med Hubbles «Wide Field Camera 3» og viser planeten i sine naturlige farger. Både sletter, fjellformasjoner og kratere er synlige på bildet.

Denne gang har Hubble også klart å fange skyer på bildet.

Blåhvite skyformasjoner ses flere steder på Mars, både over polområdene og ved området som kalles Syrtis Major.

Hvis det er stjerneklart der du bor i natt kan du med fordel ta på deg fleece-jakka og holde deg ute et par timer lenger enn vanlig. Nord i landet er Mars dessverre helt ute av syne, men sørover skal det være mulig å se planeten lavt i sørvest, sent på kvelden.

Er du heldig får du litt alene-tid med en av våre nærmeste naboer.

Via Space.com

Toppbilde: Hubble/NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.