Om du liker å tro at en «vennlig kaffekopp» med eksen er en uskyldig affære, må du ikke lese videre.

For om du er den første til å like eksens nye profilbilde, eller elsker å holde deg oppdatert på eksens familie, må du rett og slett ta deg en grundig kikk i speilet. Eller kanskje slutte å se deg så mye i speilet.

 

love kim kardashian keeping up with the kardashians kuwtk girlfriend

 

Ifølge forskere fra Universitetet i Oakland er det nemlig fare for at du er narsissist eller i verste fall psykopat om du forblir venner med eksen, skriver DailyMail.

I en ny studie fant forskerne at de med mørkere personlighetstrekk er mer tilbøyelige til å holde kontakten med gamle flammer av omtanke strategiske grunner: Enten for å uthente informasjon av eksen, fordi det er praktisk eller rett og slett fordi man gjerne vil hooke med eksen igjen.

 

NRK P3 p3 nrk nrkp3 skam

 

I to studier rekrutterte forskerne Justin Mogilski og Dr Lisa Welling totalt 861 deltagere. I studiene ble subjektene intervjuet om hvordan de forholder seg til en eks etter forholdet er over, og om grunner for å være venner etter bruddet, hvor deltagerne ble bedt om å liste opp fem grunner.

Samtidig ba forskerne deltagerne fylle ut spørreskjemaer som «avslørte» relevante personlighetstrekk. Spørreskjemaene var laget for å probe mørke personligheter, hvor skalaen strakk seg fra rene manipulative trekk til herskende, narssistiske og i enden av skalaen – rene psykopatiske trekk.

De av deltagerne som scorte høyt på mørke personlighetstrekk, var også dem som oppga å ha en agenda med å være venner med eksen. Dette er i overenstemmelse med tidligere studier, som viser at de som scorer høyt på narsisstiske trekk, ofte velger venner ut i fra praktiske årsaker eller nytteverdi.

Så er du et sunt, normalt menneske, og ønsker å være det i fremtiden, bør du kanskje slutte å gruble på ting som dette i fremtiden:

sex

I studien, publisert i tidsskriftet «Personality and Individual Differences», skriver forfatterne: «Selv om et brudd vanligvis markerer slutten på et romantisk forhold, viser denne studien og tidligere studier at utvekslingen av ressurser fortsetter for enkelte selv når forholdet oppløses».

Du bør med andre ord ikke være så alt for sikker på at du – eller eksen din for den saks skyld – beholder kontakten av de riktige grunnene. Kanskje er det slettes ikke «sterke bånd og gjensidig tillitt» som er årsaken, men snarere ønske om kontroll eller sykelig bekreftelse.

Og om du lurer på om det er noen forskjell mellom menn og kvinner, så er svaret på det – ikke så overraskende – ja. Menn og kvinner oppga generelt temmelig like grunner til hvorfor de velger å være venner med eksen, og de fleste i studien oppga sentimentalitet eller trygghet som årsaker. Men på et felt skiller menn seg ut. Menn rangerer nemlig «tilgang på sex» høyere enn kvinner.

Noe å tenke på neste gang du «bare vil ta en kaffe» med eksen?

lisa kudrow goodbye phoebe buffay phoebe go away

Toppbilde: Skuespillerne Ashton Kutcher og Demi Moore gjorde det slutt for tre år siden, og er angivelig fortsatt venner.  Lisensiert av David Shankbone/Flickr

National Geographic