I en stjernetåke langt, langt borte, foregår noe helt unikt. Faktisk er dette fenomenet så sjelden at det kun er observert én gang.

Stjernetåken «Red Square Nebula» okkuperer rommet rundt den aldrende stjernen MWC 922 som befinner seg i stjerneformasjonen «slangen» rundt 5000 lysår fra jorden.

Allerede ved første øyekast vil selv lekfolk se at det er noe «rart» med akkurat denne stjernen.

Den er firkantet.

Det vil si, stjernen i seg selv er ikke så interessant, men stjernetåken rundt MWC 922 har utrolig nok en tilnærmet perfekt firkantform. Høyoppløselig bilde kan du se her.

De første bildene av den mystiske, røde stjernetåken ble tatt av Mt. Palomar Hale-teleskopet i California for ni år siden. Den distinkte firkantformen er så godt som helt symmetrisk, og et fascinerende skue for den som er så heldig å ha tilgang til et meget kraftig teleskop.

Eller internett.

rsq_red

I tillegg til den besnærende firkantformen er det også en annen ting som fascinerer astronomer verden over — Ingen vet hvordan, eller hvorfor, denne formen har oppstått.

Generelt er det få firkanter i naturen, og firkantformen ses ofte på som noe menneskeskapt og uorganisk.

Det mangler imidlertid ikke på teorier om hvordan den røde stjernetåken har fått denne formen.

Mest sannsynlig skyldes det en kombinasjon av vinkelen vi ser stjernetåken på, og støv og gass som slynges ut fra den døende stjernen i sentrum.

I animasjonen nedenfor kan du se en mulig forklaring på hvordan firkantformen kan oppstå hvis man ser objektet fra en spesiell vinkel:

 

National Geographic