Grusom pest. Den totale, altomfattende krig. Eller kanskje skumle trusler fra verdensrommet? Det finnes mange måter å få verden til å gå under på, men noen er mer sannsynlige enn andre.

Flere forskerne fra Oxford University er med i tenketanken «Future of Humanity Institute». Sammen med organisasjonen «Global Challenges Foundation» har de knadd ut det de mener er de mest realistiske scenarioene for at verden skal/kan gå under.

Det er ikke koselig lesning.

Spesielt ikke med tanke på at forskerne mener at flere av scenarioene er utenfor menneskelig kontroll. Her er de største farene som ifølge vitenskapen truer menneskeheten:

 

1. Global Pandemi

zombies ps4 e3 sony dead island

Hvis (eller når) det oppstår en sykdom som kombinerer dødeligheten til rabies, standhaftigheten til ebola, smittsomheten til vanlig forkjølelse og den lange inkubinasjonstiden til AIDS, ligger folk flest tynt an.

De fleste vil smittes uten å være klar over det, det finnes ingen kjent kur, og samfunnskollapsen står rett rundt hjørnet når en stor prosentandel av befolkningen stryker med.

 

2. Supervulkan

En vanlig vulkan er skremmende mektig. Flytende stein tyter opp av bakken og du vil helst ikke være i nærheten. En supervulkan er omtrent det samme, bare legg til et par-tre nuller på alle parametre. Supervulkanen som skjuler seg under Yellowstone nasjonalpark i USA vil for eksempel ha et krater som måler flere mil i diameter…

Slike utbrudd kan være opp til tusen ganger større en «vanlige» vukanutbrudd, og den påfølgende støvstormen vil være tilsvarende en «atomvinter», i tillegg til global nedkjøling, forgiftning og ekstremvær. Det er også fint lite mennesker og teknologi kan bidra med for å forhindre slike utbrudd.

Ha også i bakhodet at supervulkanen under Yellowstone har utbrudd omtrent hvert 600.000. år, og det er 640.000 år siden sist…

 

3. Kunstig intelligens

FOTO: Humanrobo, CC BY-SA 3.0

Denne trusselen er kun vår egen feil. Over hele verden forskes det intenst på kunstig intelligens, såkalt AI, og den siste tiden har vi sett flere gjennombrudd. Googles kunstige intelligens-program AlphaGo har for første gang slått en menneskelig motstander i det ekstremt krevende brettspillet Go.

Skrekken er at hvis/når den kunstige intelligens når et visst nivå, vil den være i stand til å forbedre seg selv ytterligere, og dette vil kunne gjentas og forbedres i stadig økende hastigheter, slik at mennesket etter kort tid vil bli utmanøvrert.

Spesielt hvis AIen er smart nok til å vurdere mennesker som en potensiell trussel — noe vi også er…

Kjente tenkere som Elon Musk og Stephen Hawking har gått offentlig ut og advart mot kunstig intelligens. Disse gutta er smarte, så kanskje det er noe i det de sier…

Dommedagstanker er en sentral del av vår felles kulturarv, og tanker om verdens ende finnes i de fleste religioner.

I kveld kan du se Hollywood-skuespiller Morgan Freeman ta for seg dette fenomenet i den nye serien «Morgan Freemans historie om Gud».

Følg med på National Geographic Channel i kveld kl. 22. 

 

4. Ekstreme klimaforandringer

On July 12, 2011, crew from the U.S. Coast Guard Cutter Healy retrieved a canister dropped by parachute from a C-130, which brought supplies for some mid-mission fixes. (Kathryn Hansen/NASA/Flickr Creative Commons)

KFOTO: athryn Hansen/NASA/Flickr Creative Commons

Dette har du sikkert hørt mye om allerede, men det gjør det ikke mindre dramatisk. Kraftige klimaforandringer kan ødelegge matproduksjon og gjøre store områder ubeboelige. Resultatet er massedød, sult og krig. Ikke noe bra i det hele tatt, og dessverre et scenario som rykker stadig nærmere.

 

5. Syntetisk biologi

Høres kronglete ut, men over hele verden forskes det intenst på syntetisering av biologi. En genmanipulert superorganisme som angriper mennesker eller en annen viktig del av dyreverdenen kan få katastrofale følger.

Forskningen beveger seg langt raskere enn lovgivningen på området, og ondsinnede miljøer kan tenke seg å lage for eksempel et supervirus som tar knekken på alle som ikke er vaksinerte.

I militære laboratorium flere steder i verden finnes organismer som garantert ville være i stand til å velte samfunnet. Spørsmålet er hvor lenge disse vil bli holdt i laboratoriet, og om noen en dag vil slippe de ut…

 

6. Asteroidenedslag

animated asteroid

Kort prossess her altså: En stein som måler noen kilometer i diameter vil ødelegge alt liv på jorden. Slike steiner er det ganske mange av, selv i vår relativt trygge del av verdensrommet, og sjansen for at dette skal skje er faktisk ganske stor.

Når det skjer vet vi lite om, men den dagen asteroiden kommer kan du velge om du vil dø raskt i nærheten av nedslagsområdet, eller sulte i hjel i den påfølgende atomvinteren et annet sted på kloden.

Store nedslag, med asteroider som er mer enn fem kilometer i diameter skjer i snitt én gang på 20 millioner år, og energien fra et slikt nedslag er 100.000 ganger større enn den kraftigste bomben som noensinne er detonert.

 

7. Økologisk kollaps

Skjermbilde 2016-04-08 kl. 11.44.13

FOTO: Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0

Et kjedelig navn, men mildt sagt skremmende scenario som er nærmere oss enn vi liker å tro. Vi er i full gang med å fiske verdenshavene tomme, samtidig som miljøgifter og genmanipulerte arter setter ut i det fri. Hvis næringskjedene bryter sammen vil verdens matvarelagre kun vare noen uker eller måneder, med vill panikk og totalt kaos som neste steg. Mange vil dø. Noen vil kanskje bli spist.

Dette er bare et lite utvalg skumle trusler. I tillegg kan vi nevne nanoteknologiske produkter ute av kontroll (såkalt grey goo), atomkrig, totalitært vanstyre, globalt systemkollaps og selvfølgelig det aller skumleste — Ting vi ikke har tenkt på ennå.

Kanskje vi akkurat nå blir nøye studert. Av iskalde øyne som kikker på oss fra et annet sted i galaksen…

Sov godt.

I mellomtiden kan du tenke lenge og vel på hva du ville ha gjort hvis dommedag plutselig skulle oppstå.

 

Via Daily Mail

Toppbilde: Creative Commons/Peter Hokor

National Geographic