I et gråbrunt, støvete landskap omtrent 400.000 kilometer bort fra jorden, ligger restene etter menneskets første besøk på månen.

Der, i Stillhetens Hav, har disse restene ligget urørt i snart 50 år. Glemt i alt mylderet som oppstod da astronautene kom hjem.

Heldigvis er de noen som ikke glemmer så lett: Nemlig nerds på internett.

New Mexico State University har en arkeologisk «vareopptelling» på sine nettsider. Her listes alle etterlatenskapene som amerikanske astronauter har latt være igjen på månens overflate.

Og listen er lang…

Og den inneholder noen svært merkelige ting. Se bare her:

*To matpakker

*En olivengren av gull (!)

*En plakett med inskripsjonen:

«Hit kom menn fra planeten jorden for å sette føtter på månen. Juli, 1969 etter Kristus. Vi kom i fred på vegne av menneskeheten».

Signert president Richard Nixon.

space nasa 1960s space exploration moon walk

I tillegg til en mengde klær og teknisk utstyr, har astronautene også lagt fra seg noe mindre hyggelig materiale:

*Fire poser med avføring ligger nemlig og venter på fremtidens spyfluer.

Disse kalles «Defecation Collection Device» og er enkelt forklart en pose menneskebæsj.

I tillegg ligger det også igjen:

*To tisseposer i størrelse «Small»

Og to stykk i størrelse «Large»…

Totalt listes 106 elementer, inkludert månelandingsfartøyet og det amerikanske flagget.

Det er selvfølgelig  grenseløst barnslig å fokusere på tiss og bæsj i det mange mener er den største bragden i menneskehetens historie. Vi vet. Det er også litt festlig. Og på sett og vis også interessant:

Disse etterlatenskapene viser nemlig omfanget og planleggingsinnsatsen som måtte til for å gjennomføre en trygg ferd til månen — og tilbake. På det meste jobbet hele 400.000 mennesker i over 20.000 bedrifter med Apollo-programmet som skulle ta mennesker til månen.

Digg space nasa astronaut neil armstrong

Det nytter ikke å sende mennesker av kjøtt og blod ut på en 400.000 kilometer lang reise uten å ta høyde for at folka ombord før eller siden er nødt til å gå på do, spise, sove, slappe av og mye annet menneskelig.

Listen over etterlatenskaper i området Stillhetens Hav på månen inkluderer også en sterk historie. Med seg på turen hadde Neil Armstrong og gjengen nemlig jakke-emblene til astronaut-kollegaene Virgil I. Grissom, Edward H. White og Roger B. Chaffee.

Alle tre var astronauter som drømte om å dra til månen, men som dessverre døde på jobb i det amerikanske romfartsprogrammet.

De kom til månen til slutt.

Via reddit/todayilearned

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.