Om du ikke har catchet (og released?) dette ennå, var dette altså årets aprilsnarr fra Natgeobloggen i 2016. Aprilspøken la grunnlag for konspiratorisk sjømat-allergi, sjokk og vantro, overtro og det som verre er. Aprilspøken var basert på «nyheten» om at det fryktede zika-viruset nå skulle være påvist i norsk oppdrettslaks. Slik så saken ut da den ble publisert på fredag 1. april:

Zika-virus påvist i norsk oppdrettslaks

Viruset, som blant annet forårsaker alvorlige misdannelser hos barn, herjer for tiden i OL-landet Brazil, og VG har tidligere meldt at to gravide i Norge har testet positivt på zika-virus.

Nå hevder forskere ved Pelagisk Sikkerhetsforum at zika-viruset fraktes med Golfstrømmen fra det karibiske hav oppover langs norskekysten.

Ifølge Pelagisk Sikkerhetsforum er det fryktede zika-viruset påvist i både norsk oppdrettslaks og ørret fra regionene Mørekysten, Sogn, Oppland, Kvelandshøgda og Varangerhalvøya, samt flere steder i Nord-Norge.

Card

Myndighetene har fått flere henvendelser om saken og ifølge kommunikasjonsansvarlig for hydrogendioksid-relaterte emner, Katarina Sønstevold, vil de se nærmere på saken ved første anledning. Siden høsten 2015 er det kjent at flere hobbyfiskere har rapportert inn villfanget fisk med deformerte hoder.

Det er ikke kjent om disse er undersøkt for zika-virus, men deler av prøvematerialet er lagret hos myndighetene, og vil bli undersøkt på nytt og resultatene publisert i rapporten «Norsk laks — Pelagisk problembarn, eller bærekraftig industri» som skal være tilgjengelig i april neste år.

Picture 370

Foreløpig er det usikkert om viruset har kapasitet til å krysse den zoloogiske barrieren mellom fisk og mennesker, men myndighetene anbefaler at man koker, eventuelt steker oppdrettslaks ekstra godt, og at man ikke spiser rå fisk med mindre den har vært frosset i forkant.

Card

Om du ikke har catchet (og released?) dette ennå, var dette altså årets aprilsnarr fra Natgeobloggen i 2016.

Toppbilde: Scielo.cl

National Geographic