Hvorfor, eller hvordan, er det foreløpig ingen som helt vet, men at de mystiske, lyse områdene beveger på seg er det nå liten tvil om.

Midt i Occator-krateret på Ceres  finnes noen lysende flekker som har forbløffet forskerne fra første stund.

Dvergplaneten er et av de mest spennende stedene i solsystemet vårt. Ceres er både en del av asteroidebeltet, samtidig som den er den eneste «ordentlige» dvergplaneten i den indre delen av solsystemet.

Ceres er altså liten for å være planet, men gigantisk for å være asteroide. Selv med mange tusen asteroider rundt seg, står Ceres alene for rundt en tredel av den samlede massen i asteroidebeltet.

A closeup of the bright spots in Ceres' Occator crater

Oppløsningen på dette bildet tilsvarer rundt 150 meter per pixel. I midten av Occator-krateret ses det lysreflekterende stoffet.

De lyse flekkene på Ceres har vært grunnlag for mystikk og intens debatt siden de ble oppdaget av romsonden Dawn i 2015. Ingen vet helt sikkert hva flekkene er laget av, eller hvorfor de er der.

Forskere mener de kan være et resultat av ansamlinger med salt og is, men dette er foreløpig bare spekulasjoner.

I en forskningsartikkel som be publisert i Royal Astronomical Society i forgårs, beskriver astronomer at de har oppdaget noen svært uventede endringer på Ceres.

De lyse flekkene endrer seg — Og de gjør det svært hurtig.

Her er det heller ikke snakk om «hurtig» i geologisk sammenheng, men endringer som oppstår i løpet av dagen, og en dag på Ceres (en liten kule i verdensrommet som er mindre enn 950 kilometer i diameter) varer kun i 9 timer.

Forskerne mener dette kan bety at materialet som de lyse flekkene er laget av fordamper eller smelter når det utsettes for sollys og varme.

Ceres' Bright Spots

Hvis det er is som utsettes for kraftig sollys, kan store søyler av damp oppstå over de isdekte områdene. Dette kan klaffe bra med tidligere målinger fra romsonden Dawn, som oppdaget en mystisk «tåke» over krateret «Occator» hvor de lyse flekkene befinner seg i midten.

Målingene er utrolig nok ikke gjort fra satellitter i bane rundt Ceres, men fra observatoriet ESO og deres HARPS-spektograf her på jorda. Nærmere bestemt på en fjelltopp i Chile.

Nå skal flere forskningsinstitusjoner se nærmere på herligheten, kanskje får vi vite hva som egentlig befinner seg på bunnen av Occator-krateret.

I videoen nedenfor kan du se hele herligheten:

 

Toppbilde: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Via Popsci.com

National Geographic