Endelig, for første gang på lang tid kommer det noen oppløftende nyheter fra havet:

Det islandske hvalfangstselskapet Hvalur har nettopp annonsert at de ikke kommer til å fortsette å fange (les: drepe) hvaler sommeren 2016.

hello puns whale pun whale hello there

Hvalur har spesialisert seg på fangst av utryddingstruet finnhval, også kjent som Balaenoptera physalus — verdens nest største dyr.

Kun slått av storebror blåhval er finnhvalen et fantastisk spennende dyr vi vet alt for lite om. En normal finnhval blir gjerne rundt 20 meter lang, men hvis de får spise godt (og leve lenge) kan de vokse seg opp mot 27 meter i lengde — nesten like langt som to busser etter hverandre.

Inne i det enorme gaper sitter mellom 500 og 100 barder som hver er i underkant av én meter lange.

En hvalskrott med blottlagte barder i underkjeven. Bildet er fra islandsk hvalfangst i 1986. FOTO: Jean-Pierre Bazard, CC 3.0

Finnhvalen kalles også «havets kosmopolitt» ettersom den trives i nesten alle hav verden over. Selv i tempererte Middelhavet svømmer det faktisk et par tusen eksemplarer — like mange som i Norge, tror man. Dessverre finnes ingen nøyaktige eksemplarer, men vi vet at de har blitt færre, og det hjelper i alle tilfelle ikke å skyte dem.

Derfor tas nyheten fra Island om at Hvalur legger ned hvalfangsten til sommeren svært godt i mot.

Like interessant er årsaken til at Hvalur velger å legge ned hvalfangsten: Det viser seg nemlig at det angivelig er «vanskelig markedssituasjon» i Japan som er årsaken til stansen.

I tillegg har visst japanernes kvalitetskrav vært vanskelige å leve opp til for den islandske hvalfangeren. Nå håper dyrevernere at beslutningen om ikke å dra på finnhval-jakt sommer 2016 også kan holde seg i årene fremover.

Japan er det eneste landet i verden som har hatt et reelt marked for kjøtt fra finnhval, men Japanernes forbruk av hvalkjøtt har falt kraftig de siste årene.

whale humpback

En knølhval koser seg i rolige farvann.

Det hjelper med protester fra publikum:

Mer enn én million mennesker skrev i 2014 under på et protestopprop mot eierne av en lastebåt lastet med 1700 tonn hvalkjøtt på vei til Japan. Båter fra Hvalur har også blitt nektet å bruke havner på vei fra Island til Japan.

De islandske hvalfangerne har på sin side hevdet at de kun beskatter en liten del av bestanden, og at de i tillegg er med på å bevare viktige tradisjoner for hvalfangst.

I fjor ble 155 finnhval skutt med kanon, partert og fraktet til andre deler av verden.

Sommeren 2016 blir det forhåpentligvis null.

Neste stopp: Tunfisk — og ikke glem norsk fangst av vågehval.

Via National Geographic News

Toppbilde: Pixabay

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.